Gyorgy Frunda a spus că urmărirea penală privind votul din diaspora se impunea.
„Există o emotivitate deosebită din partea societăţii româneşti privind cetăţenii români care nu au putut vota în străinătate. Autorităţile româneşti, persoanele care conduc aceste autorităţi aveau obligaţia legală de a asigura condiţii de vot, teoretic, pentru toţi cei care se puteau prezenta la vot. Adevărul e că din cei peste trei milioane de cetăţeni români, care-şi au domiciliul în străinătate, până anul acesta niciodată nu s-au prezentat la urne mai mult de 150 de mii. Cu toate acestea, autorităţile române aveau obligaţia să ia măsuri ca să fie secţii de votare şi posibilităţi de votare pentru toţi cetăţenii, chiar dacă rămâneau secţii goale, chiar dacă se prezentau foarte puţini. Or dacă se făcea acest lucru şi condiţiile erau asigurate, vă dau în scris că oamenii nu mai ieşeau în stradă, nu mai era acea emulaţie împotriva Guvernului„, a precizat udemeristul.
Frunda a arătat că este treaba Justiţiei să stabilească vinovaţii pentru organizarea defectuoasă a votului în diaspora.
„Eu vă pot spune politic cine are responsabilitate sau nu, dar urmărirea in rem are ca finalitate descoperirea persoanelor care sunt responsabile pentru o eventuală faptă penală comisă”, a explicat Frunda.
CITEŞTE ŞI Tiberiu Niţu: S-a deschis ANCHETĂ PENALĂ pentru votul din diaspora VIDEO
Întrebat cine are responsabilitatea politică, Frunda a răspuns: „Cei care organizează alegerile, Biroul Electoral Central, Biroul Electoral pentru Străinătate, Ministerul de Externe. Dar vedeţi, aici sunt ştiri contradictorii. Chiar preşedintele republicii spune că există adrese ale diferiţilor ambasadori care cereau mai multe secţii de votare. Unde au mers aceste cereri şi cine a spus că nu-i nevoie de mai multe secţii urmează să se afle în viitor”.
Frunda a mai spus că nu se impune demisia premeirului Victor Ponta. „Premierul doar atunci ar trebui să-şi prezinte demisia dacă ar exista dovadă sau dânsul ar şti că a dat dispoziţii oficiale sau nu, formale sau informale, să nu se deschidă mai multe secţii de votare. Atunci are o responsabilitate. Dacă nu, în organizarea alegerilor, şeful Guvernului, oricine ar fi el, n-are nici un fel de atribuţie, nici de organizare, nici de responsabilitate”, a conchis Frunda. .
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat joi că după primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.