Un tribunal din Elveţia l-a găsit vinovat pe un bărbat de mai multe acuzaţii de defăimare, după ce acesta „dăduse like” unor postări de pe Facebook. Curtea a decis că acesta a contribuit indirect la răspândirea acelor postări, ştiut fiind că algoritmul reţelei face mai vizibile postările care creează reacţii şi comentarii.
Bărbatul, care nu a fost numit în comunicatul curţii, a apăsat butonul de like pentru mai multe postări defăimătoare ale unor terţi, care îl acuzau pe un activist local pentru drepturile animalelor de antisemitism, rasism şi fascism. Acuzatul nu a putut demonstra curţii că acuzaţiile aduse activistului ar fi fost adevărate sau măcar rezonabile.
„În mod clar, acuzatul a aprobat conţinutul suspect şi şi l-a însuşit”, a arătat curtea în motivare. Bărbatul a fost condamnat la o amendă de 4000 de franci elveţieni, iar sentinţa este atacabilă cu apel.
Reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze, spunând doar că sentinţa „nu are legătură directă cu compania”.
Cazul este interesant din perspectiva creări unui precedent, fiind considerat primul în care un Like este considerat ca o susţinere explicită a unui conţinut. Important de ştiut este că evenimentele s-au petrecut în 2015, înainte ca Facebook să introducă mai multe butoane de reacţie, în momentul acela existând doar cel de Like.