Cei 26 de elevi au fost selectaţi cu ajutorul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi provin de la Liceul „Tudor Vianu”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Colegiul Naţional „George Coşbuc”.
„Profesorul meu de informatică mi-a spus despre acest proiect şi am zis că este o ocazie bună să ajut, dar să şi învăţ şi să văd clădirea Guvernului pe interior.”, a declarat unul dintre elevii participanţi la proiect pentru ROMÂNIATV.NET.
Timp de două zile, 23 şi 24 februarie, olimpicii îşi petrec timpul în clădirea Guvernului, împărţiţi în patru echipe care lucrează fiecare la realizarea câte unui site, în cadrul primului Hackathon din România organizat de Palatul Victoria.
Duminică cele patru platforme online vor fi prezentate, iar elevii bucureşteni vor fi premiaţi cu diplome şi premii din partea celor doi sponsori ai evenimentului, Bitdefender şi Microsoft.
„Nu e chiar uşor. Trebuie să avem grijă ca aplicaţiile să fie securizate şi să fie şi uşor de folosit pentru oricine, să arate bine. Două zile sunt destule şi o să facem ceva foarte frumos.”, a spus acelaşi elev olimpic la informatică.
„Avem 26 de elevi de la clasele de matematică-informatică de la Liceul „Tudor Vianu”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Colegiul Naţional „George Coşbuc” care, timp de două zile, au de rezolvat aplicaţii guvernamentale, respectiv site-uri care să asigure transparenţa pe zona de buget, petiţii, angajaţi şi angajări. Rezultatele vor fi prezentate duminică după-amiază. Proiectul a fost gândit având la bază mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului către elevi, către tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua este aceea de a da posibilitatea să participe la această construcţie pentru că aceste site-uri înseamnă de fapt punerea în practică a politicii Guvernului de deschidere şi transparenţă. Nu în ultimul rând, pentru ei – sunt elevi de la clasa a X-a până la a XII-a – să înţeleagă mecanismele guvernamentale”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
Cele cinci proiecte dezvoltate în cadrul acestui maraton centralizează informaţii de interes public. Acestea vor fi:
Buget.gov.ro – date privind bugetul de stat şi vizualizarea lor într-o formă uşor de inţeles
Angajati.gov.ro – date privind angajaţii din administraţia publică
Posturi.gov.ro – date privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică
Petitii.gov.ro – initiaţivele cetăţenilor, pe domenii de interes
Data.gov.ro – facilitează accesul publicului la datele incluse în aceste platforme.
Imediat ce platformele online vor fi gata, specialiştii în IT din cadrul Guvernului vor implementa site-urile şi în maxim două săptămâni speră ca acestea să fie funcţionabile.