Campania piraţilor cibernetici a permis ştergerea datelor din calculatoare sau furtul de informaţii secrete afectând firme din numeroase domenii din Arabia Saudită, Germania, Marea Britanie, dar şi din India şi Statele Unite, potrivit WSJ.
„Aceste atacuri distrugătoare sunt evenimente extrem de destabilizatoare”, a subliniat John Lambert, şeful diviziei Threat Intelligence Center de la Microsoft (MSTIC), citat de cotidian.
Gigantul informatic a reuşit să identifice sursa acestor atacuri, un grup pe care îl numeşte Holmium. Unele dintre acestea au fost executate de o celulă intitulată APT33, informează Agerpres.
Microsoft nu este singura companie care denunţă capacităţile iraniene în materie de atacuri cibernetice. Specialiştii consideră că Republica Islamică face totul pentru a fi printre primele puteri în domeniul informatic, alături de Rusia, China, dar mai ales Statele Unite.
Citeşte şi SRI: În 2018, România a fost ţinta unor atacuri cibernetice de amploare venite din spaţiul estic
Microsoft a precizat că atacurile – chiar dacă au lovit şi ţinte europene şi americane – au vizat în special Orientul Mijlociu, unde Iranul este foarte angajat în războaiele din Yemen şi Siria.
„Ei sunt pe cale să-şi perfecţioneze cunoştinţele şi să-şi dezvolte capacităţile”, a explicat John Hultquist, directorul serviciului de analiză a informaţiilor la compania de securitate cibernetică FireEye.
„Riscăm să fim surprinşi de progresele pe care le-au făcut atunci când îşi vor îndrepta din nou atenţia spre Statele Unite”, a adăugat el.