Hackerul român „Virus”, condamnat în SUA după ce a fost capturat în Columbia

Hackerul român Ionuţ Mihai Păunescu, zis şi „Virus”, a fost condamnat în SUA la trei ani de închisoare după ce a facilitat atacuri cu unul dintre cele mai dăunătoare virusuri din istorie. Căutat de americani, el fusese extrădat anul trecut de Columbia.
Filip Stan
13 iun. 2023, 22:35
Hackerul român

Hackerul Ionuţ Mihai Păunescu, zis şi „Virus”, a fost condamnat luni la trei ani de închisoare în Statele Unite pentru mai multe infracţiuni cibernetice care au afectat inclusiv computerele NASA, informează Departamentul american de Justiţie într-un comunicat.

Persoană cu dublă cetăţenie, română şi letonă, Ionuţ Mihai Păunescu a fost extrădat în iulie 2022 din Columbia în Statele Unite unde era căutat pentru punerea în funcţiune a unui serviciu de găzduire de tip „bulletproof” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, unul dintre cei mai distructivi viruşi de calculator din istorie din punct de vedere financiar. El ar fi facilitat şi alte infracţiuni cibernetice, cum ar fi distribuire de malware, inclusiv viruşii Zeus şi SpyEye, de tip Trojan, iniţiere şi executare de atacurilor de tip DDoS şi transmiterea de spam.

Noi acuzaţii aduse de procurorii DIICOT fraţilor Tate. Ce pedepse riscă acum cei doi milionari
Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică de la Bucureşti, Păunescu a fost arestat iniţial în România în decembrie 2012 şi eliberat pe cauţiune, iar în 2021 a fost arestat din nou în Columbia, la cererea Statelor Unite.

Tribunalul federal din Manhattan l-a condamnat luni la trei ani închisoare pentru conspiraţie în vederea comiterii de intruziuni informatice întrucât a gestionat un serviciu de tip „găzduire blindată” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, trojanul Zeus, trojanul SpyEye şi malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a sustrage informaţii financiare confidenţiale. De asemenea, Păunescu a facilitat şi alte infracţiuni cibernetice, cum ar fi iniţierea şi executarea de atacuri distribuite de negare a serviciului (DDoS) şi transmiterea de spam, informează un comunicat al procurorului federal pentru Districtul de Sud al statului New York, Damian Williams.

Păunescu a pledat vinovat la 24 februarie 2023. La impunerea sentinţei de luni, judecătorul a declarat că Păunescu a facilitat distribuirea „unora dintre cele mai grave programe malware care circulau la acea vreme” şi „a făcut bani considerabili din acest lucru”.

La impunerea sentinţei, judecătorul a ţinut seama de faptul că inculpatul a petrecut un an şi două luni în custodie, în România şi Columbia, înainte de extrădarea sa în Statele Unite. În plus faţă de pedeapsa cu închisoarea, Păunescu, în vârstă de 39 de ani, trebuiue să returneze 3 510 000 de dolari şi să plătească o despăgubire în valoare de 18 945 de dolari.

„Păunescu a condus un serviciu de găzduire de tip bulletproof, care a permis infractorilor cibernetici din întreaga lume să răspândească programe malware care au furat informaţii financiare confidenţiale, au prăbuşit site-uri web şi au provocat alte daune. Permiţându-le infractorilor cibernetici să achiziţioneze infrastructura online pentru activitatea lor ilegală, fără a-şi dezvălui adevărata identitate, serviciul de găzduire „bulletproof” al lui Păunescu şi-a protejat clienţii criminali atât de forţele de ordine, cât şi de profesioniştii din domeniul securităţii cibernetice, şi a obţinut profituri financiare. Păunescu merge acum închisoare şi va trebui să renunţe la câştigurile sale ilicite”, a comentat procurorul federal Damian Williams după pronunţarea sentinţei.

VIRUSUL GOZI, UNUL DINTRE CELE MAI DĂUNĂTOARE DIN LUME

Virusul Gozi este un cod informatic maliţios care a furat informaţii despre conturi bancare personale, inclusiv nume de utilizator şi parole, de la utilizatorii calculatoarelor afectate.

Virusul Gozi a infectat peste un milion de computere victime din întreaga lume, dintre care cel puţin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv computere aparţinând Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale (NASA), precum şi computere din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Finlanda, Italia, Turcia şi din alte ţări.

Virusul Gozi a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari persoanelor fizice, întreprinderilor şi entităţilor guvernamentale ale căror computere au fost infectate.

Sile Cămătaru ar putea scăpa de închisoare. Tăticul interlopilor din București a cerut eliberarea din motive medicale
Odată instalat, virusul Gozi – care a fost conceput în mod intenţionat pentru a fi nedetectabil de către programele antivirus – colecta date de pe calculatorul infectat pentru a capta informaţii despre conturile bancare personale, inclusiv nume de utilizator şi parole. Aceste date au fost apoi transmise către diverse servere de calculatoare controlate de infractorii cibernetici care au folosit virusul Gozi. Aceşti infractori cibernetici au folosit apoi informaţiile pentru a transfera fonduri din conturile bancare ale victimelor în conturile lor personale.

Similar cu virusul Gozi, viruşii de tip troian Zeus şi SpyEye au fost concepute pentru a fura informaţii financiare confidenţiale din computerele victimelor.

BlackEnergy a fost conceput iniţial pentru a lansa atacuri DDoS, iar ulterior a fost actualizat pentru a include capacitatea de a fura credenţiale de acces la conturi.

Serviciile de găzduire de tip „bulletproof” i-au ajutat pe infractorii cibernetici să distribuie virusul Gozi fără să se teamă de detectarea de către autorităţile de aplicare a legii. Gazdele „bulletproof” au furnizat infractorilor cibernetici care foloseau virusul Gozi infrastructura online esenţială de care aveau nevoie, cum ar fi adresele de protocol internet (IP-uri) şi serverele de calculatoare, într-o manieră concepută pentru a le permite să îşi păstreze anonimatul.

Păunescu a închiriat servere şi adrese IP de la furnizori legitimi de servicii de internet şi apoi, la rândul său, a închiriat aceste resurse infractorilor cibernetici; a furnizat servere pe care infractorii cibernetici le-au folosit ca servere de comandă şi control pentru a efectua atacuri de tip DDoS; a monitorizat adresele IP pe care le controla pentru a determina dacă acestea apar pe o listă specială de adrese IP suspecte sau nedemne de încredere şi a mutat datele clienţilor săi în diferite reţele şi adrese IP, inclusiv în reţele şi adrese IP din alte ţări, pentru a evita să fie blocate ca urmare a controalelor de securitate privată sau de aplicare a legii.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia