Hahn: Continuarea descentralizării va îmbunătăţi implementarea proiectelor cu fonduri europene

Continuarea procesului de descentralizare va contribui la o mai bună implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, a declarat vineri comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, aflat în vizită în România.
Romania TV
14 iun. 2013, 13:00
Hahn: Continuarea descentralizării va îmbunătăţi implementarea proiectelor cu fonduri europene

„Am spus-o cu mai multe ocazii la Bucureşti, preferăm – şi acesta este de asemenea un lucru pe care l-am discutat – cât mai curând posibil continuarea descentralizării, pentru că aşa cum am constatat şi în alte părţi ale Europei, dacă oferi oportunităţi regiunilor, de îndată ce primesc competenţe administrative şi materiale, acest lucru contribuie la o mai bună implementare a proiectelor. Am înţeles că acesta este un subiect care se discută în Guvern, dar, în principiu, direcţia ar trebui să fie, atunci când e posibil, descentralizarea, într-o manieră adecvată”, a precizat oficialul european, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria împreună cu premierul Victor Ponta.

La rândul său, primul-ministru a menţionat că în cadrul discuţiilor cu Johannes Hahn a fost abordat modul în care Guvernul României propune atât organizarea administrativă, cât şi repartizarea banilor pentru perioada 2014-2020.

„Guvernul a transmis două propuneri, una referitoare la modul de organizare, care presupune o coordonare în special la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, iar a doua referitoare la o repartizare a sumelor în funcţie de program. Ideile principale sunt foarte clare. În primul rând, să nu repetăm greşelile din perioada 2007-2013 privind de lipsa de coordonare şi lipsa de responsabilitate a diverşilor miniştri, să învăţăm din greşelile noastre, să învăţăm din experienţa pozitivă a altor ţări, de exemplu Polonia, şi să avem un sistem administrativ capabil să absoarbă mult mai repede banii din fondurile europene de coeziune”, a spus primul-ministru.

El a mai afirmat că priorităţile Guvernului pentru perioada 2014-2020 se coordonează cu priorităţile UE, nefiind vorba despre priorităţi exclusiv naţionale.

„Vom păstra o legătură foarte apropiată cu CE, cu DG Regio pentru partea de finalizare a acestor propuneri”, a subliniat Ponta.

Comisarul Johannes Hahn s-a declarat vineri încrezător că în cursul săptămânii viitoare va putea face anunţul final privind deblocarea Programului Operaţional Sectorial Transport.

„Comparativ cu situaţia cu care ne confruntam cu câteva luni în urmă, am reuşit să reducem la jumătate numărul programelor operaţionale sectoriale presuspendate. Următorul program care va fi deblocat este programul de transport. Nu pot anunţa deblocarea finală astăzi, pentru că trebuie să soluţionăm câteva formalităţi de ordin administrativ. Sunt foarte încrezător că în cursul săptămânii următoare vom putea face anunţul final”, a precizat comisarul, în cadrul unei declaraţiei susţinute la Palatul Victoria.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'