Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

În închisorile din România sunt o mulţime de deţinuţi pentru care viaţa în spatele gratiilor este un lux comparativ cu ce au "afară". Unii chiar se întorc în arest în mod deliberat, pentru că acolo măcar au un adăpost şi hrana asigurată. În Norvegia, însă, există o închisoare în care deţinuţii au condiţii de detenţie excelente, care ar putea stârni invidie chiar şi printre cei liberi şi care sunt menite să îi ajute ca, după eliberare, să se reintegreze mai uşor în societate.
Romania TV
02 nov. 2012, 10:58
Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

Pe unul dintre pereţii din curtea închisorii este un graffiti care înfăţişează un deţinut în haine în dungi, care îşi foloseşte ghiuleaua legată de gleznă ca pe o bilă folosită de aruncătorii de greutate în concursurile de atletism.

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

În bucătărie, deţinuţii pot învăţa noţiuni de bază ale nutriţiei şi gătitului şi chiar să urmeze cursuri care, după eliberare, le vor permite să-şi formeze o carieră în domeniu.

Programul deţinuţilor se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00. Pe lângă muncile din închisoare, deţinuţii au posibilitatea să-şi cultive hobby-urile vechi sau noi, totul făcând parte din strategia de securitate care se ghidează după principiul că un deţinut ocupat nu va avea suficient timp să intre în conflict cu gardienii sau cu alţi „colegi”. Penitenciarul Halden are o sală de sport dotată cu coşuri de baschet şi cu un perete de alpinism, dar şi piste de jogging şi un teren de fotbal.

La Halden există şi un studio de înregistrări cu un mixer profesional, unde profesorii de muzică din penitenciar – care vorbesc despre deţinuţi ca despre „elevi” – îi învaţă să cânte la pian, chitară, instrumente de percuţie şi altele.

În curtea închisorii au fost plantaţi mai mulţi pomi, din diferite raţiuni. Una este aceea de a masca zidul înalt care îi desparte pe deţinuţi de lumea de afară, iar o alta este faptul că astfel ei pot vedea fiecare anotimp în parte. În „pădurea” din curtea închisorii au fost amplasate bănci de lemn şi mese de şah din piatră.

Atmosfera din interiorul închisorii este una foarte plăcută, uşile cu gratii ale celulelor şi pereţii gri fiind înlocuiţi cu culori vii. Un decorator angajat de închisoare a folosit 18 culori pentru a crea senzaţia de varietate şi pentru a stimula diferite stări de spirit. Dacă în celule pereţii sunt verzi, culoare despre care se spune că induce o stare de calm, în bibliotecă sau în spaţiile de lucru aceştia sunt coloraţi cu un portocaliu energic. Totodată, închisoarea are şi o casă de oaspeţi cu două dormitoare, unde deţinuţii pot, periodic, să-şi primească în vizită familiile, dar şi cu o cameră conjugală zugrăvită în roşu.

Gardienii de la Halden sunt şi ei special antrenaţi. Ei nu poartă niciodată arme, pentru a nu-i timora pe deţinuţi, iar în fişa postului lor scrie că trebuie să motiveze condamnaţi şi să-i ajute pe cât posibil să se reabiliteze, să înţeleagă rostul detenţiei. Aşa se face că deseori gardienii mănâncă sau fac sport cot la cot cu deţinuţii. Mai mult, jumătate dintre gardieni sunt femei, ceea ce, spun autorităţile, reduce tensiunea şi încurajează un comportament bun.

Deţinuţii norvegieni nu îşi pierd şi dreptul la îngrijiri medicale odată cu libertatea. Penitenciarul este dotat cu un spital şi un cabinet stomatologic utilate ca la carte, în care lucrează medici din localitate.

La Halden, cei încarceraţi primesc periodic chestionare privind calitatea condiţiilor de detenţie şi în care îşi pot exprima opinia privind îmbunătăţirea acestora.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!