Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

În închisorile din România sunt o mulţime de deţinuţi pentru care viaţa în spatele gratiilor este un lux comparativ cu ce au "afară". Unii chiar se întorc în arest în mod deliberat, pentru că acolo măcar au un adăpost şi hrana asigurată. În Norvegia, însă, există o închisoare în care deţinuţii au condiţii de detenţie excelente, care ar putea stârni invidie chiar şi printre cei liberi şi care sunt menite să îi ajute ca, după eliberare, să se reintegreze mai uşor în societate.
Romania TV
02 nov. 2012, 10:58
Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

Pe unul dintre pereţii din curtea închisorii este un graffiti care înfăţişează un deţinut în haine în dungi, care îşi foloseşte ghiuleaua legată de gleznă ca pe o bilă folosită de aruncătorii de greutate în concursurile de atletism.

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

În bucătărie, deţinuţii pot învăţa noţiuni de bază ale nutriţiei şi gătitului şi chiar să urmeze cursuri care, după eliberare, le vor permite să-şi formeze o carieră în domeniu.

Programul deţinuţilor se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00. Pe lângă muncile din închisoare, deţinuţii au posibilitatea să-şi cultive hobby-urile vechi sau noi, totul făcând parte din strategia de securitate care se ghidează după principiul că un deţinut ocupat nu va avea suficient timp să intre în conflict cu gardienii sau cu alţi „colegi”. Penitenciarul Halden are o sală de sport dotată cu coşuri de baschet şi cu un perete de alpinism, dar şi piste de jogging şi un teren de fotbal.

La Halden există şi un studio de înregistrări cu un mixer profesional, unde profesorii de muzică din penitenciar – care vorbesc despre deţinuţi ca despre „elevi” – îi învaţă să cânte la pian, chitară, instrumente de percuţie şi altele.

În curtea închisorii au fost plantaţi mai mulţi pomi, din diferite raţiuni. Una este aceea de a masca zidul înalt care îi desparte pe deţinuţi de lumea de afară, iar o alta este faptul că astfel ei pot vedea fiecare anotimp în parte. În „pădurea” din curtea închisorii au fost amplasate bănci de lemn şi mese de şah din piatră.

Atmosfera din interiorul închisorii este una foarte plăcută, uşile cu gratii ale celulelor şi pereţii gri fiind înlocuiţi cu culori vii. Un decorator angajat de închisoare a folosit 18 culori pentru a crea senzaţia de varietate şi pentru a stimula diferite stări de spirit. Dacă în celule pereţii sunt verzi, culoare despre care se spune că induce o stare de calm, în bibliotecă sau în spaţiile de lucru aceştia sunt coloraţi cu un portocaliu energic. Totodată, închisoarea are şi o casă de oaspeţi cu două dormitoare, unde deţinuţii pot, periodic, să-şi primească în vizită familiile, dar şi cu o cameră conjugală zugrăvită în roşu.

Gardienii de la Halden sunt şi ei special antrenaţi. Ei nu poartă niciodată arme, pentru a nu-i timora pe deţinuţi, iar în fişa postului lor scrie că trebuie să motiveze condamnaţi şi să-i ajute pe cât posibil să se reabiliteze, să înţeleagă rostul detenţiei. Aşa se face că deseori gardienii mănâncă sau fac sport cot la cot cu deţinuţii. Mai mult, jumătate dintre gardieni sunt femei, ceea ce, spun autorităţile, reduce tensiunea şi încurajează un comportament bun.

Deţinuţii norvegieni nu îşi pierd şi dreptul la îngrijiri medicale odată cu libertatea. Penitenciarul este dotat cu un spital şi un cabinet stomatologic utilate ca la carte, în care lucrează medici din localitate.

La Halden, cei încarceraţi primesc periodic chestionare privind calitatea condiţiilor de detenţie şi în care îşi pot exprima opinia privind îmbunătăţirea acestora.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cel mai căutat oraș din România. Se poate transforma în poarta Europei, e înconjurat de stațiuni de top și ar putea să dea lovitura în următorii ani
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Traian Băsescu și alegerile din 2004. Mărturii după două decenii
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI