Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

În închisorile din România sunt o mulţime de deţinuţi pentru care viaţa în spatele gratiilor este un lux comparativ cu ce au "afară". Unii chiar se întorc în arest în mod deliberat, pentru că acolo măcar au un adăpost şi hrana asigurată. În Norvegia, însă, există o închisoare în care deţinuţii au condiţii de detenţie excelente, care ar putea stârni invidie chiar şi printre cei liberi şi care sunt menite să îi ajute ca, după eliberare, să se reintegreze mai uşor în societate.
Romania TV
02 nov. 2012, 10:58
Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

Pe unul dintre pereţii din curtea închisorii este un graffiti care înfăţişează un deţinut în haine în dungi, care îşi foloseşte ghiuleaua legată de gleznă ca pe o bilă folosită de aruncătorii de greutate în concursurile de atletism.

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

În bucătărie, deţinuţii pot învăţa noţiuni de bază ale nutriţiei şi gătitului şi chiar să urmeze cursuri care, după eliberare, le vor permite să-şi formeze o carieră în domeniu.

Programul deţinuţilor se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00. Pe lângă muncile din închisoare, deţinuţii au posibilitatea să-şi cultive hobby-urile vechi sau noi, totul făcând parte din strategia de securitate care se ghidează după principiul că un deţinut ocupat nu va avea suficient timp să intre în conflict cu gardienii sau cu alţi „colegi”. Penitenciarul Halden are o sală de sport dotată cu coşuri de baschet şi cu un perete de alpinism, dar şi piste de jogging şi un teren de fotbal.

La Halden există şi un studio de înregistrări cu un mixer profesional, unde profesorii de muzică din penitenciar – care vorbesc despre deţinuţi ca despre „elevi” – îi învaţă să cânte la pian, chitară, instrumente de percuţie şi altele.

În curtea închisorii au fost plantaţi mai mulţi pomi, din diferite raţiuni. Una este aceea de a masca zidul înalt care îi desparte pe deţinuţi de lumea de afară, iar o alta este faptul că astfel ei pot vedea fiecare anotimp în parte. În „pădurea” din curtea închisorii au fost amplasate bănci de lemn şi mese de şah din piatră.

Atmosfera din interiorul închisorii este una foarte plăcută, uşile cu gratii ale celulelor şi pereţii gri fiind înlocuiţi cu culori vii. Un decorator angajat de închisoare a folosit 18 culori pentru a crea senzaţia de varietate şi pentru a stimula diferite stări de spirit. Dacă în celule pereţii sunt verzi, culoare despre care se spune că induce o stare de calm, în bibliotecă sau în spaţiile de lucru aceştia sunt coloraţi cu un portocaliu energic. Totodată, închisoarea are şi o casă de oaspeţi cu două dormitoare, unde deţinuţii pot, periodic, să-şi primească în vizită familiile, dar şi cu o cameră conjugală zugrăvită în roşu.

Gardienii de la Halden sunt şi ei special antrenaţi. Ei nu poartă niciodată arme, pentru a nu-i timora pe deţinuţi, iar în fişa postului lor scrie că trebuie să motiveze condamnaţi şi să-i ajute pe cât posibil să se reabiliteze, să înţeleagă rostul detenţiei. Aşa se face că deseori gardienii mănâncă sau fac sport cot la cot cu deţinuţii. Mai mult, jumătate dintre gardieni sunt femei, ceea ce, spun autorităţile, reduce tensiunea şi încurajează un comportament bun.

Deţinuţii norvegieni nu îşi pierd şi dreptul la îngrijiri medicale odată cu libertatea. Penitenciarul este dotat cu un spital şi un cabinet stomatologic utilate ca la carte, în care lucrează medici din localitate.

La Halden, cei încarceraţi primesc periodic chestionare privind calitatea condiţiilor de detenţie şi în care îşi pot exprima opinia privind îmbunătăţirea acestora.

DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Ai planuri de concediu? Iată cum va fi vremea până pe 2 decembrie
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
A murit un mare jurnalist român. A scris istorie în mass-media
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54 de ani
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Prim-ministrul Sanchez anunță ajutoare de 10,6 miliarde de euro pentru inundațiile din Spania
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate