Halloween 2013: Avertismente despre lentilele de contact decorative

Sărbătoarea americană de Halloween a început să devină din ce în ce mai populară în ţara noastră, foarte multe persoane încercând să arate cât mai înfricoşător la petrecerile care au loc cu această ocazie.
Romania TV
30 oct. 2013, 13:51
Halloween 2013: Avertismente despre lentilele de contact decorative

Sunt foarte mulţi care folosesc chiar şi lentile de contact decorative pentru ca vestimentaţia lor de Halloween să fie completă, însă puţini ştiu care sunt riscurile la care se supun când le folosesc.

Există două tipuri de lentile de contacte: cele cu dioptri, considerate dispozitive medicale, şi cele fără dioptri, numite şi plane. Lentilele de contact plane pot fi vândute fără autorizaţie din partea Ministerului Sănătăţii, iar, de aici, pot apărea problemele.

„Lentilele de contact care sunt folosite doar în scop cosmetic, pentru schimbarea culorii naturale a irisului, nu sunt incluse în categoria dispozitivelor medicale în mod legal în România. Vă asigur însă că ele pot genera aceleaşi probleme ca şi cele cu dioptrii, dacă nu sunt prescrise de către un medic oftalmolog, sau dacă nu este respectat regimul de purtare şi întreţinere”, a declarat Crina Tanasescu, Medic Oftalmolog Eba Optics Boutique.

Citeşte şi La limita normalităţii: Cele mai ciudate lentile de contact GALERIE FOTO

Medicul atrage atenţia că în preajma Halloween-ului tot mai multe persoane uită că orice pereche de lentile de contact sunt dispozitive medicale, nu accesorii cosmetice.

Problemele de sănătate cauzate de purtarea lentilelor de contact nepotrivite au determinat autorităţile din SUA, Marea Britanie, Japonia şi chiar Canada să interzică vânzarea şi cumpărare de lentile de contact de orice tip în lipsa unei reţete valabile de la un medic oftalmolog.

Ce probleme pot provoca lentilele de contact decorative, fără prescripţie

Riscă de a contracta o infecţie corneală este de 12,5 ori mai mare când se folosesc lentile de contact decorative fără prescripţie, faţă de cele cu prescripţie de la oftalmolog, arată un studiu realizat recent în Franţa. Complicaţiile apar foarte repede, după doar câteva minute de purtate. Multe persoane cumpara lentile în idee că le vor purta o singură noapte (de obicei la o petrecere de Halloween), însă zgârieturile se pot produce instant, iar infecţiile cu bacterii se instalează rapid„, avertizează Alexandru Alecu de la optica medicală Videt.ro.

Un studiu publicat în jurnalul francez Acta Ophthalmologica a arătat că 60% dintre purtătorii de lentile care au făcut o infecţie din cauza lentilelor decorative, au fost declaraţi orbi în mod legal, mai afirmă specialistul Videt.

Recomandări generale pentru lentilele de contact decorative:

– NU există lentile de contact universale, standard. Acestea trebuie purtate şi realizate după un consult oftalmologic de specialitate.

NU cumpăraţi din magazine nespecializate, fără prescripţie.

– NU se recomandă purtarea lentilelor de contact mai mult de 8 ore, deoarece încep să-şi piardă din lubrifiere şi devin incomode. Purtarea prelungită poate duce la usturime, rănirea corneei, senzaţia de ochi uscaţi. Efectele suprautilizării pot fi: cheratita, edem cornean, conjuctivită, abraziuni corneene sau ulcerul cornean.

NU trebuie să dormim cu aceste lentile.

– Lentilele au o valabilitate de maxim o lună calendaristică, indiferent de timpul de purtare în fiecare zi.

– NU faceţi schimb de lentile cu prietenele/prietenii. Parametri diferiţi pot cauza dureri şi putem transmite sau contracta diverse infecţii oculare.

– NU trebuie să stăm în praf şi nici în medii cu spumă, deoarece pot provoca disconfort şi chiar leziuni ale corneei.

– Trebuie respectate instrucţiunile despre folosire şi menţinere.

Cum recunoaştem lentilele de calitate?

O pereche de lentile de calitate trebuie să respecte parametri reţetei (diametru, raza de curbura, în unele cazuri dioptrii) şi să aibă informaţii vizibile cu privire la procentajul de apă.

Data de expirare trebuie să fie vizibilă pe ambalajul lentilelor. De asemenea, marcajul CE (Comunitatea Europeană) şi indicativul organismului de certificare care evaluat conformitatea produsului trebuie să fie şi ele vizibile.

Dacă parametri lentilei sunt incompatibili cu cei ai ochiului, pot să apară afecţiuni oculare precum: zgârierea corneei, infecţii ale corneei, conjunctivită, probleme cu vederea sau chiar pierderea definitivă a vederii.

Daca dimensiunile sunt prea mici, lentila de contact poate strânge corneea, poate restricţiona oxigenul şi îi poate provoca leziuni grave, dureri şi în cazurile norocoase, doar durere şi presiune pe ochi. În cazul în care dimensiunile sunt prea mari, lentila nu se va fixa pe cornee, sub ea vor putea infiltra bacterii sau depuneri proteice (praf), se va mişca şi va produce zgârieturi şi va exista riscul de a o pierde.

Recomandarea opticienilor este să evitaţi achiziţionarea produselor no name, de la retaileri online care vând doar lentile cosmetice, care, la prima vedere par tentante din punct de vedere financiar, însă nu au nicio garanţie, atestare sau instrucţiuni de folosire şi îngrijire pentru cumpărător.

Există produse contrafăcute care conţin metale grele în lista ingredientelor, pentru a mentine costurile producţiei foarte mici. Aceste metale grele pot penetra corneea şi ajunge în sistemul nervos. Măcar acest lucru ar trebui să atragă atenţia oamenilor asupra pericolelor folosirii lentilelor fără prescripţie. Este destul de înfricoşător.”, avertizeaza Alexandru Alecu, de la Videt.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București