HALLOWEEN, CELEBRAT DE GOOGLE PE 31 OCTOMBRIE. Potrivit publicaţiei The Independent, Google sărbătoreşte anul acesta Halloween-ul cu un set de şase logouri animate speciale pe pagina sa de start.
Una dintre aceste animaţii prezintă literele cuvântului „Google” care prind viaţă odată cu apariţia Lunii pline, litera „O” transformându-se într-un vârcolac şi speriindu-le pe celelalte.
O altă animaţie arată o vrăjitoare care învârte într-un cazan, unde aruncă nişte ingrediente magice – lilieci, fantome şi o mână uriaşă.
În momentul în care utilizatorul face click pe pagina de pornire, logoul se modifică, prezentând felinare din dovleci într-un decor autumnal, dar şi o scenă dintr-un cimitir unde se pot vedea nişte zombie.
O altă animaţie arată o fantomă care vânează un personaj într-un decor sumbru, dar este repede, la rândul ei, vânată de un căţel terrier.
Google a mai creat o scenă autumnală idilică, cu o sperietoare de ciori care zâmbeşte, cu un şoarece care îi iese din pălărie şi două ciori care scriu cu ciocurile lor cuvântul „Google”.
Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”) este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe ţări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar, ocazional, în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă.
Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.
Costumarea şi colindatul reprezenta o practică de Halloween în Scoţia, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.
Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei tradiţional din Marea Britanie şi Irlanda.
Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără „barmbrack”, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
HALLOWEEN: Vaticanul doreşte ca Halloween-ul să nu mai fie sărbătorit şi cere înlocuirea acestuia cu un „Holyween”, o noapte în care copiii să spună rugăciuni şi să se îmbrace precum sfinţii, relatează dailymail.co.uk.
Asociaţia Internaţională a Exorciştilor primeşte sute de telefoane în această perioadă, chiar şi câte patruzeci pe zi, de la părinţi îngrijoraţi.
Biserica Catolică a lansat deja iniţiativa „Holyween”-ului în Italia, pentru a contracara sărbătoarea „periculoasă” a Halloween-ului.
„În timp ce numeroase persoane se deghizează în zombie şi alte personaje monstruoase, noi punem la uşă sau la ferestre o lumânare sau o imagine care îi evocă pe sfinţi. Vor fi celebraţi sfinţii şi victoria Binelui asupra Răului”, a mai afirmat Părintele Aldo Buonaluto.
Conferinţa celor 300 de exorcişti din toată lumea a avut loc în weekend, după ce a fost recunoscută oficial de Vatican în luna iunie a acestui an.
La conferinţă, Papa Francisc le-a transmis participanţilor că trebuie să îi trateze pe cei posedaţi cu „blândeţe”.
În mesajul său către cei prezenţi la conferinţă, Papa Francisc a susţinut că cei care practică exorcizarea trebuie să lucreze „cu dragoste şi bunătate din partea bisericii faţă de cei care suferă din cauza celui rău”.
Papa Francisc a atras atenţia mai des decât predecesorii săi că Diavolul există şi a vorbit de mai multe ori despre „lucrările” acestuia.
Episcopii din toate centrale catolice din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween şi să se concentreze pe cele două sărbători catolice importante din 1 şi 2 noiembrie, arătând că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween.
Comisia Episcopilor Catolici din România a trimis către toţi episcopii catolici români din ţară o scrisoare în care aceştia sunt sfătuiţi să îi îndemne pe credincioşii catolici să se ferească de ”obiceiurile păgâne“ acceptate de către unii creştini şi să celebreze ”solemnitatea Toţi Sfinţii” din 1 noiembrie şi ”Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi” din 2 noiembrie.
În document, intitulat ”Recomandări creştine în faţa fenomenului Halloween pentru solemnitatea Toţi Sfinţii”, se precizează că în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Oradea, s-a discutat despre ”manifestările civile care au loc în preajma solemnităţii «Toţi Sfinţii».
”S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care chiar şi unii dintre creştini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului”, se arată în recomandarea transmisă preoţilor catolici.
”Biserica în toate timpurile a încercat să dea sens şi valoare vieţii. În contextul în care intră în societate tot mai multe anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate, precum Halloween, vă îndemn pe fiecare dintre Sfinţiile voastre, precum şi pe toţi credincioşii, să vorbiţi lumii despre valoarea sărbătorii «Toţi Sfinţii», care uneşte cerul cu pământul în rugăciune, precum vă îndemn să evitaţi organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de Halloween“, precizează PS Virgil Bercea în mesajul său.
De asemenea, în analiza celorlalţi doi preoţi se arată că ”sărbătoarea Halloween nu este străină de practici sataniste“ şi că are o influenţă negativă asupra copiilor.
”Valenţele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate îngrijorătoare (…) Magazinele şi cluburile profită din plin! Dincolo de accentele groteşti şi macabre, se remarcă înclinaţia spre esoteric şi malefic. O rapidă căutare pe Internet confirmă lucrul acesta! Iar când aceste manifestări îi vizează pe copii, aspectul devine şi mai îngrijorător!“, arată cei doi preoţi în analiza transmisă episcopiilor din ţară şi postată pe site-ul acestora.
Aceştia mai explică şi faptul că sunt puse ”în umbră“ cele două sărbători catolice importante, exemplul sfinţilor fiind înlocuit cu ”manifestări animate de personaje macabre: schelete, stafii, schelete, vampiri”.
”Cultul răposaţilor şi amintirea celor dragi sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morţii. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naştere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracţie de felul acesta“, se mai precizează în textul scrisorii.
Preoţii mai susţin, în scrisoarea lor, şi faptul că fenomenul satanismului nu ar fi străin de Halloween, invocând un studiu din Italia care spune că 16% dintre tinerii care participă la întâlniri ale sectelor oculte şi ezoterice, ”unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului“, au intrat în conctact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween.
”Este deci de preferat ca în familie, în şcoli şi în parohii, să nu fie «sărbătorit» Halloween-ul? Da! Se poate şi fără! A-i «transporta» pe copii şi tineri într-o lume de vrăjitoare, strigoi şi vampiri este în defavoarea lor, dacă nu chiar periculos“, se mai precizează în scrisoare.
În încheierea acesteia, cei doi preoţi dau ca exemplu Ministerul Educaţiei din Rusia, care a interzis încă din 2003 orice fel de manifestare în şcoli legată de Halloween, spunând că ar fi în contradicţie cu ”natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor“.
”Tendinţele deviante ale unor tineri şi violenţa care se manifestă în rândul unora dintre ei nu sunt străine de promovarea unor manifestări cum ar fi Halloween. Nu întâmplător, Ministerul Educaţiei din Rusia interzice, încă din anul 2003, orice astfel de manifestare în şcoli, explicând că acestea sunt în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor. În Filipine, şcolile catolice sunt unite în hotărârea de a tutela binele elevilor, evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, «patria Halloween-ului», acesta a început să fie «exmatriculat» din unele şcoli”, îşi încheie mesajul cei doi preoţi.
Google marchează, în acest an, ziua de Halloween, sărbătorită pe 31 octombrie, printr-un doodle interactiv special în care o vrăjitoare combină diverse ingrediente – oase, mere, otrăvuri sau capete de mort – pentru a crea poţiuni.
În funcţie de combinaţii, utilizatorilor le sunt afişate apoi şase animaţii, cu fantome, monştri, schelete şi alte creaturi înfricoşătoare specifice Halloweenului.
Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”) este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.
Iata ce Doodles de HALLOWEEN au fost afisate in perioada 1999-2014:
2013 | |
2012 | |
2011 | |
2010 | |
2009 | |
2008 | |
2007 | |
2006 | |
2005 | |
2004 | |
2003 | |
2002 | |
2001 | |
1999 |
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe ţări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar ocazional în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă.
Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor sau ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.
Costumarea şi colindatul reprezenta o practică de Halloween în Scoţia, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.
Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei tradiţional din Marea Britanie şi Irlanda.
Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără barmbrack, o prăjitură uşoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.
Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
HALLOWEEN 2014. Halloween este o prescurtare a „All Hallows Evening”, adică „Seara Tuturor Sfinţilor”, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Potrivit cercetătorilor, Halloweenul este o sărbătoare creştină care derivă, însă, dintr-unele păgâne – din festivalurile celtice ale recoltei şi din Samhainul galic.
Este o sărbătoare anuală, ţinută pe 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween.
Tradiţia costumelor de Halloween vine din secolul al XVI-lea, când oamenii se deghizau şi mergeau din casă în casă recitând versuri, cântând şi cerând la schimb mâncare. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack (sculptarea de jack-o’-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu). Profitând de ocazie, tinerii au început să sculpteze feţe înfricoşătoare pe bostan. Lămpile erau folosite în special pentru a speria spiritele rele.
Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhietipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.
Halloweenul este sărbătorit în foarte multe țări de pe glob, în principal în Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Marea Britanie, iar ocazional în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă. În America de Nord și Canada își menține cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani își decorează casele și birourile pentru Halloween.