Cadrele medicale băcăuane aflate în serviciu spun că unii pacienţi minori nu sunt permanent legaţi de pat, ci doar atunci când nu pot fi supravegheaţi de personalul medical.
,,Nu este o practică permanentă în spital, dar pentru siguranţa micilor pacienţi, a celor mai agitaţi , am cumpărat acest ham. Nu îl folosim decât în cazuri izolate. Vorbim, repet, de siguranţa copilului. Am avut, chiar, cazul unui copil, însoţit de mamă, care s-a lovit. Micuţul nu era abandonat, mama sa era şi ea internată în spital într-o altă secţie. Au confirmat acest lucru şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, care s-au autosesizat în acest caz, întâmplat în timpul Crăciunului, şi au deschis o anchetă’, a explicat medicul Aurelia Ţaga, director medical la Spitalul Judeţean Bacău.
Managerul SJU Bacău, Dan Stoica, a precizat, la rândul său, că ,,a fost necesară achiziţionarea hamurilor pentru faptul că există o lipsă de personal acută, mai ales în timpul sărbătorilor legale şi finalurilor de săptămână, când nu sunt suficiente cadre medicale pentru a asigura vizual asistenţa micuţilor pacienţi, dar şi efectuarea tratamentelor prescrise acestora’.
,,Am luat această decizie de a le cumpăra şi ca urmare a altor cazuri apărute în spitalele din ţară în care se vorbea de mici pacienţi legaţi cu faşe de tifon ori frânghii. Mi-am asumat achiziţionarea celor două hamuri, care sunt, de altfel, dispozitive concepute special pentru siguranţa copilului, oferind şi o anume libertate în mişcare pacientului. Nu sunt, însă, folosite decât în situaţii speciale, atunci când pacienţii nu pot fi supravegheaţi. Iar lipsa de personal este cunoscută, nu de acum, ci de ani de zile’, a mai spus Dan Stoica.
În secţia de pediatrie a SJU Bacău la cei 44 de pacienţi aflaţi în stare de internare, sâmbătă, erau două asistente medicale şi doar două infirmiere, în condiţiile în care normativele prevăd un asistent la 10 pacienţi.
Ministerul Sănătăţii a solicitat public declanşarea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.
,,Ministerul Sănătăţii face un apel către conducerea Consiliului Judeţean Bacău, în subordinea căruia se află spitalul, pentru a face o evaluare cât mai urgentă şi pentru a începe o anchetă a situaţiei. Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bacău pentru a ajuta la verificarea şi rezolvarea situaţiei(…) Rezultatele anchetei vor fi făcute publice’, se precizează în document.
Reacţia Ministerului Sănătăţii vine după ce în mass-media au fost publicate imagini cu un un băieţel în vârsta de un an şi jumătate, legat de pat cu un ham, copilul fiind internat în zilele de Crăciun la Secţia de Pediatrie a SJU Bacău.