Consiliul Local al Municipiului Tulcea a convocat o ședință în cadrul căreia s-a discutat despre mai multe proiecte urgente finanțate prin PNRR. Printre ele se numără și „Asigurarea infrastructurii pentru biciclete” în municipiul Tulcea.
Nu există nicio pistă pentru bicicliști în municipiu în momentul de față, în schimb sunt mulți oameni care folosesc bicicletele ca mijloc de transport pentru a ajunge la serviciu sau la cumpărături.
Acest lucru e precizat și în nota de fundamentare, semnată de către directoarea executivă a Direcției Management Proiecte cu Finanțare Nerambursabilă, Daniela Voicu, și de către consiliera locală Tatiana Haliț, președinte de ședință.
„Tulcea nu dispune de un sistem integrat de piste pentru biciclete, închirieri de biciclete, fiind utilizată partea carosabilă sau trotuarul – cale de rulare. […] În acest context, în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare a transportului nemotorizat și, prin urmare, creșterea cotei modale deținute de acest sistem în detrimentul transportului privat cu autoturismul în municipiul Tulcea, a fost identificată zona Lacului Zagăn pentru realizarea infrastructurii pentru transportul verde, precum și strada Isaccei în vederea conexiunii la rețeaua europeană de ciclism Euro Velo 6 – Oceanul Atlantic – Marea Neagră (lungime 9.900m)”.
Pista de biciclete va fi construită în afara orașului, pe 9,9 kilometri din digul de 11,632 de kilometri care înconjoară polderul/lacul Zagăn, vestita mini-deltă turistică aflată, de ceva vreme, în administrarea primăriei Tulcea.
„Traseul pistelor de biciclete propus în cadrul proiectului este situat pe digul care înconjoară perimetral suprafața lacului. Lungimea propusă a fi realizată prin proiect este de aprox. 9.900 m. Punctul de pornire îl reprezintă zona din fața Satului Pescăresc, unde vor fi amenajate și va permite în viitor amplasarea stațiilor pentru biciclete. Accesul către dig (zona pistelor) se va face printr-un pod proiectat care va trece peste canalul exterior digului. Pistele vor fi în dublu sens. Se va asigura iluminatul acestora, se va monta mobilier urban, zonele cu siguranță sporită se vor marca și delimita cu bolarzi cu benzi reflectorizante. În zona de sud, pentru continuitatea pistelor, se va proiecta un alt pod peste canalul de deversare” se arată în descrierea sumară a investiției, potrivit Tlgraf.
Așadar, Primăria Tulcea vrea să aplice la finanțarea prin PNRR pentru valoarea maximă eligibilă pentru astfel de proiecte, respectiv 9.746.946,00 lei fără TVA, echivalentul a 1.980.000 de euro fără TVA. 200.000 de euro costă un singur kilometru.