UPDATE – Familia mamei şi fiicei pe care Hamas le-au eliberat din captivitate a fost contactată de autorităţile israeliene şi informată că cele două sunt în drum spre casă, oferindu-i-se o actualizare cu privire la situaţia lor, transmite Channel 12.
UPDATE – Este vorba despre două femeie, mamă şi fiică. Ele au fost predate Crucii Roşii şi sunt „pe cale să plece”, a declarat pentru CNN o sursă apropiată negocierilor. Femeile au fost eliberate din „motive umanitare”, deoarece mama are o stare de sănătate precară, a precizat aceeaşi sursă.
Hamas a eliberat doi ostatici americani, potrivit unui purtător de cuvânt al braţului armat al Hamas. Informaţia a fost confirmată de oficiali israelieni, scrie The Guardian.
Ostaticii – o mamă şi fiica ei – au fost eliberaţi „din motive umanitare”, ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, se arată în comunicatul Brigăzilor Al-Qassam.
Fostul director al CIA avertizează asupra dificultăţilor invaziei terestre a Israelului în Gaza: „Ar putea fi un Mogadishu pe steroizi”
Oficialii israelieni au confirmat că doi ostatici americani vor fi eliberaţi de Hamas, a scris pe X jurnalistul Barak Ravid de la Axios. Eliberarea a fost un pas unilateral făcut de Hamas şi nu a fost făcută ca parte a unui acord, potrivit unui oficial israelian.
Ministrul israelian al apărării prezintă trei faze ale războiului şi spune că după ce Hamas va fi învins, Israelul va căuta un nou „regim de securitate” în Gaza
Ministrul apărării, Yoav Gallant, a prezentat Comisiei pentru afaceri externe şi apărare a Knessetului, parlamentul israelian, planurile şi obiectivele de război ale Israelului în Fâşia Gaza, relatează The Times of Israel şi Reuters.
El spune că obiectivele includ eliminarea grupării teroriste Hamas prin distrugerea capacităţilor sale militare şi guvernamentale şi eliminarea completă a oricărei responsabilităţi pe care Israelul o are asupra Fâşiei Gaza prin crearea unui nou „regim de securitate” în Fâşie.
Gallant le-a spus parlamentarilor că războiul va avea trei faze principale. „Ne aflăm în prima fază, în care are loc o campanie militară (cu lovituri aeriene) şi, ulterior, cu o manevră (terestră) cu scopul de a distruge agenţii şi de a deteriora infrastructura pentru a învinge şi distruge Hamas”, a explicat Gallant.
El a spus că a doua fază va consta în continuarea luptelor, dar la o intensitate mai mică, pe măsură ce trupele vor lucra pentru a „elimina buzunarele de rezistenţă”.
„A treia etapă va fi crearea unui nou regim de securitate în Fâşia Gaza, eliminarea responsabilităţii Israelului pentru viaţa de zi cu zi în Fâşia Gaza şi crearea unei noi realităţi de securitate pentru cetăţenii Israelului şi pentru locuitorii din (zona care înconjoară Gaza)”, precizat el.
Război în Orientul Mijlociu: Preoți români prinși sub dărâmăturile bisericii bombardate din Gaza
Fâşia Gaza nu are acces la lumea exterioară decât prin Israel, care controlează 90% din graniţele sale terestre şi maritime, şi Egipt, care are o graniţă terestră îngustă la sud.
Israelul a impus o blocadă rigidă asupra enclavei de când islamiştii Hamas au preluat controlul teritoriului în 2007, impunând restricţii cuprinzătoare asupra exporturilor şi importurilor şi limitând drastic cine poate intra sau ieşi. Egiptul a sprijinit în mare măsură blocada, considerând că Hamas reprezintă o ameninţare la adresa propriei sale stabilităţi.
Israelul a furnizat în mod tradiţional Fâşiei Gaza cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, dar a închis robinetele după 7 octombrie şi, de asemenea, a refuzat să lase apa sau medicamentele să intre în teritoriu.
Israelul a încercat anterior să supravegheze importurile în Gaza pentru a împiedica materialele militare să ajungă la Hamas.