Hamas a lansat jihadul: Aeroportul Internațional Ben Gurion este principalul aeroport internațional din Israel. De asemenea, a doua țintă avută în vedere de trupele Hamas a fost orașul Ashkelon / Ashqelon, fiind un oraș de coastă în districtul de sud al Israelului, pe coasta mediteraneană, la 50 de kilometri sud de Tel Aviv.
„Rachetele au distrus aeroportul Ben Gurion și Ashkelon cu explozii mari de rachete, în cadrul operațiunilor bătăliei Al-Aqsa, care a fost lansată prin ordinul șefului Statului Major al Qassamului, în apărarea Al-Aqsa și a locurilor sfinte”, a transmis Hamas.
„La miezul nopții în această seară, Brigăzile Qassam au anunțat un atac major cu rachete asupra orașului ocupat Ashkelon cu 100 de rachete și au lovit direct o serie de clădiri și au provocat daune semnificative caselor violatorilor și le-au provocat o serie de răni. În ultima oră a zilei de duminică, batalioanele au bombardat aeroportul sionist Ben Gurion cu un baraj de rachete ca răspuns la crimele în curs de desfășurare și vizând casele civililor”, a transmis Hamas.
În 2019, Aeroportul Ben Gurion a gestionat 24,8 milioane de pasageri, fiind considerat a fi printre cele mai bune cinci aeroporturi din Orientul Mijlociu datorită experienței pasagerilor și nivelului ridicat de securitate, deși a fost ținta mai multor atacuri teroriste, nicio încercare de deturnare a unui avion cu plecare de pe Aeroportul Ben Gurion nu a reușit vreodată. Aeroportul are o importanță strategică extremă pentru Israel, deoarece este unul dintre puținele puncte de intrare convenabile în țară pentru majoritatea călătorilor.
Orașul a fost cucerit de forțele israeliene la 5 noiembrie 1948, moment în care o mare parte din populația arabă a fugit, rămânând aproximativ 2.700 de locuitori, dintre care 500 au fost deportați de soldații israelieni în decembrie 1948, iar majoritatea celorlalți au fost deportați până în 1950. Astăzi, populația orașului este aproape în întregime evreiască.
WSJ: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului
Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, o altă grupare militantă susţinută de Iran, relatează luni The Wall Street Journal (WSJ).
Se pare că această alianţă a fost formată în luna august, pentru a planifica incursiunile aeriene, terestre şi maritime din Israel. Mai multe reuniuni au avut loc la Beirut pentru a pune la punct ofensiva şi la ele ar fi participat ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei Islamice, corpul de elită al regimului islamic de la Teheran.
La aceste şedinţe au fost prezenţi reprezentanţi a patru grupări militante susţinute de Iran, inclusiv Hamas, care deţine puterea în Gaza, dar şi Hezbollah, grupare militantă şiită şi totodată facţiune politică în Liban, au declarat sursele WSJ.
Planul mai amplu al Iranului este de a crea o ameninţare pe mai multe fronturi care să poată sugruma Israelul din toate părţile – Hezbollah şi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în nord şi Jihadul Islamic Palestinian şi Hamas în Gaza şi Cisiordania, potrivit membrilor de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah şi unui oficial iranian.
Oficialii americani spun că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu la CNN, difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a declarat: „Nu am văzut încă dovezi că Iranul a dirijat sau a fost în spatele acestui atac anume, dar cu siguranţă există o relaţie îndelungată”.
„Nu suntem implicaţi în răspunsul Palestinei, deoarece acesta este luat doar de Palestina însăşi”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU.
La rândul său, Mahmoud Mirdawi, un oficial de rang înalt al Hamas, a declarat că gruparea a planificat singură atacurile. „Aceasta este o decizie palestiniană şi a Hamas”, a declarat el.
Cu toate acestea, un oficial european şi un consilier al guvernului sirian au oferit aceeaşi versiune a implicării Iranului în pregătirea atacului ca şi membrii de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, precizează Wall Street Journal.
În fruntea efortului de a regrupa grupările pe care Iranul le susţine în străinătate şi de a le plasa sub o comandă unificată a fost Ismail Qaani, liderul braţului militar internaţional al Gardienilor Revoluţiei.
Un rol direct al Iranului ar scoate din umbră duşmănia de lungă durată a Teheranului cu Israelul, crescând riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu. Înalţi oficiali israelieni din domeniul securităţii au promis că vor lovi conducerea Iranului dacă Teheranul va fi găsit responsabil de uciderea unor israelieni, scrie WSJ.
Asaltul Hamas asupra Israelului a dus la creşterea preţului petrolului luni, pieţele luând în calcul temerile legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, la o zi după ce Israelul a lovit enclava palestiniană Gaza ca ripostă la unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria sa. Luptători din gruparea islamistă Hamas au ucis 700 de israelieni şi au răpit numeroase persoane. Ca răspuns, atacuri aeriene israeliene au ţintit duminică blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale unor oficiali Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii, relatează Reuters.