„Există o explozie a activităților în economia digitală în România, dar (…) această ‘explozie’ nu este bine distribuită. În anumite părți ale României există cea mai mare viteză a internetului din lume, dar sunt de asemenea locuri care nu au acoperire sau foarte slabă acoperire de internet. Copiii români sunt educați să devină participanți de vârf în economia digitală, dar există mulți copii, în zonele rurale ale României, care sunt lăsați în urmă”, a punctat diplomatul.
El a vorbit și despre cifre ce reflectă folosirea mijloacelor digitale în procesul de guvernare.
„În timp ce vorbim de insule de excelență în e-guvernare în România, în general, folosirea uneltelor digitale la nivelul Guvernului — național și local — este sub media Uniunii Europene”, a spus el.
Diplomatul a vorbit și despre eforturile SUA de a susține inovația în domeniul digital în România. El și-a amintit despre o discuție pe care a avut-o cu fostul vicepremier Costin Borc atunci.
„Mi-a spus: ‘Domnule ambasador, vă mulțumesc foarte mult pentru (sistemul antirachetă de la — n.r.) Deveselu, este o investiție importantă a SUA în securitatea noastră, mulțumesc pentru faptul că susțineți lupta anticorupție, v-ați exprimat deseori pe această temă, dar puteți să vă axați mai mult și pe antreprenoriat, inovație și economia digitală?'”, și-a amintit Klemm.
La rândul său, ambasadoarea Israelului la București, Tamar Samash, a spus că această temă, a industriei digitale în România, a fost abordată și săptămâna trecută la întâlnirea dintre ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Potrivit lui Samash, cei doi înalți oficiali „au vorbit despre oportunitățile în domeniul inovației și au fost de acord să extindă cooperarea bilaterală în domenii precum cibertehnologia”.
„Israelul este deseori numit națiunea start-up și o trăsătură comună a antreprenorilor israelieni este să îndrăznească”, a mai spus ambasadoarea Israelului.