„Populismul nu este pe de-a întregul nociv, dar are o componentă care poate duce către regimuri autoritare. Populismul poate folosi metodele democratice pentru a submina democraţia. Cel mai rău exemplu este Republica de la Weimar şi Hitler. Un alt exemplu este Venezuela în perioada asta. Populismul nu poate deveni nociv când instituţiile care aplică echilibrul puterilor funcţionează, când alţi actori din societate (presă, societate civilă şi alţii) frânează tendinţele autoritariste. Am văzut ce a reuşit să facă societatea civilă iarna trecută în România”, a spus ambasadorul.
El a apreciat că acest control a funcţionat împotriva populismului din multe puncte de vedere, implicat fiind şi preşedintele Iohannis.
„Preşedintele vostru a făcut tot ce a putut pentru a opri OUG 13. Apoi societatea civilă şi presa liberă au acţionat într-un mod care i-a inspirat pe vecinii voştri, pe alte state europene şi SUA cu privire la demonstraţiile masive şi paşnice în sprijinul democraţiei şi statului de drept. Când preşedintele vostru a stat alături de preşedintele meu în iunie, la Casa Albă, preşedintele meu a fost foarte clar că SUA continuă să susţină lupta anticorupţie din România”, a adăugat Klemm, arată News.ro.
Ambasadorul a mai spus că cel mai eficient instrument împotriva populismului este votul.
„Cred că politicienii români care sunt la început de carieră, aleşi în Parlament pentru prima dată, de exemplu, ar trebui să se privească, ar trebui să-şi bazeze deciziile pe conştiinţa lor şi apoi ar trebui să aibă curajul să facă ce trebuie pentru ţara lor”, a afirmat Hans Klemm.