Hanul Gabroveni este un monument istoric reabilitat, consolidat si modernizat cu fonduri norvegiene si din bugetul local.
In cadrul manifestarii, Oprescu a acordat diplome IN HONORIS unor personalitati care, prin activitatea lor, au promovat valorile romanesti in lume.
Hanul Gabroveni este un monument de arhitectură, construit între anii 1804 și 1818. Este situat în Centrul Istoric al Capitalei, între strada Lipscani și stradă Gabroveni. Renovarea Hanului a inceput in ianuarie 2012 si a presupus mai multe tipuri de lucrari.
Principiul fundamental al soluţiei de arhitectură propuse a fost realizarea unei restaurări cât mai fidele a originalului (în măsura cunoaşterii acestuia), restaurare ce foloseşte tehnici tradiţionale de construcţie, îmbinate discret cu modalităţi de consolidare ultra-moderne.
Finisajele şi materialele folosite au fost alese astfel încât să se înscrie în stilul epocii (tencuieli mortar var-nisip colorate în masă, cărămidă aparentă, învelitori de titan-zinc, tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală, pavaje din piatră cubică etc.)
Ansamblul gazduieste un centru cultural-artistic la standard european, care cuprinde o sală mare de spactacole cu 200 de locuri, o sală mai mică de 70 de locuri, o sală care ar putea avea destinația de studio sau de repetiție, 4 săli de expoziție, birouri, cafenea și punct de informare turistică.
Costurile de realizare a proiectului au fost asigurate din mai multe surse: bugetul local al Primăriei Municipiului București și contribuția Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).
Suma totală cheltuită pentru realizarea și finalizarea obiectivului de investiții „Hanul Gabroveni” a fost de 37.362.216 lei (TVA inclus). Din această sumă, conform indicatorilor tehnico economici aprobați, 23.633.147 lei (TVA inclus) reprezintă contribuția Primăriei Generale și 13.729.068 lei contribuția asigurată prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Din totalul investiției, 28.145.788 lei (TVA inclus) sunt lucrări de construcție, din care Primăria Municipiului București a asigurat 21.189.388 lei, iar finanțatorii norvegieni 6.956.400 Lei (inclusiv TVA).