Haos cu deschiderea şcolilor. Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii actualizarea ordinului privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie în conformitate cu situaţia actuală, până pe data de 30 ianuarie, astfel încât unităţile de învăţământ să aibă timp suficient pentru a se pregăti în mod corespunzător pentru debutul semestrului al II-lea.
„Consiliul Naţional al Elevilor a salutat încă de la bun început măsura redeschiderii şcolilor în mod descentralizat, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă. Nu putem trece cu vederea, însă, faptul că la aproape două săptămâni de la acest anunţ, unităţile de învăţământ nu au primit nicio indicaţie cu privire la începerea celui de-al doilea semestru al acestui an şcolar. (…) Având în vedere aceste aspecte, solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii actualizarea ordinului privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situaţia actuală, până pe data de 30 ianuarie, astfel încât unităţile de învăţământ să aibă timp suficient pentru a se pregăti în mod corespunzător pentru debutul semestrului al II-lea”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, transmis luni AGERPRES.
Haos cu deschiderea şcolilor. Potrivit CNE, este necesar ca inspectoratele şcolare şi autorităţile publice locale să se asigure de faptul că şcolile dispun de cele necesare pentru începerea cursurilor în format fizic, întrucât, în luna septembrie, au existat „multe cazuri” de materiale sanitare „neconforme” distribuite în rândul elevilor şi profesorilor, „care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa acestora”.
Ministrul Educaţiei a explicat cum se va face revenirea la şcoală. Ce presupun orele „remediale”
„Suntem la un pas distanţă de acelaşi haos cu care ne-am confruntat în luna septembrie atunci când a început anul şcolar. Directorii unităţilor de învăţământ află ce au de făcut din mass-media, pentru că încă nu le-au fost comunicate în mod oficial procedurile ce vor fi aplicate începând cu 8 februarie. Solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să acţioneze cu celeritate şi să stabilească toate detaliile necesare redeschiderii şcolilor, până la data de 30 ianuarie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an. Ar fi cea mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, cu peste 2 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut