Haos din cauza formularului PLF. Tot mai multe persoane se plâng de faptul că, deși au completat formularul în momentul în care au intrat în ţară, s-au trezit cu amenzi de 2.000 de lei.
Printre persoanele care s-au trezit cu amendă, deşi a completat formularul în momentul în care a intrat în ţară, se află şi o femeie din Braşov.
„Mi-a fost verificat PLF-ul la aeroport, mi-a fost verificată schema de vaccin şi mi-a fost verificat şi testul făcut în Anglia, care mi-a ieşit negativ, ca să nu mai stau în izolare şapte zile, la întoarcerea în România. Şi, luni, am primit amendă.
M-am dus la DSP şi am încercat să vorbesc cu cei de acolo. Doamna cu care am stat de vorbă mi-a zis că ei nu mai sunt în stare să anuleze amenzile şi că trebuie să merg eu în instanţă cu dovezile pe care le am şi cu amenda şi că s-o contest acolo. Mi-a spus că ei nu mai pot face nimic şi că nu sunt singura persoană, sunt a nu ştiu câta persoană. Atunci am întrebat-o dacă i se pare normal să funcţioneze aşa sistemul de date, adică să existe documente şi să nu le primească şi a zis „Asta este România, ţara în care trăim!”. Adică, ei greşesc şi eu plătesc”, a mai spus femeia, potrivit Adevărul.
La fel a păţit şi o femeie din Constanţa, care s-a întors din Franţa.
De asemenea, piloții, marinarii şi şoferii de tir au fost amendaţi de direcțiile de sănătate publică pentru lipsa formularului de localizare PLF.
„Multor colegi le-au venit amenzi prin poștă pentru că nu au completat PLF-urile de intrare în țară. Și nu știe nimeni, cum să procedăm, ce sa completăm, ce scriem în ele. Avem și câte două curse pe zi, Budapesta și Chișinău, de exemplu. Ce scriem acolo? E un haos. De la Poliția de Frontieră ni s-a spus că nu se ia în considerare PLF-ul completat cu România ca țara din care se pleacă. Apare căsuța roșie în sistem, roșu fiind sinonim cu amenda obligatorie.
Culmea e ca noi nu coborâm din avion, nu trecem de punctul de verificare a pașapoartelor, deci practic, nu părăsim țara”, a povestit pentru Europa Liberă o stewardesă de la Tarom.
În cazul șoferilor de camion situația este oarecum similară, amenda fiind de „doar” 2.000 de lei.
„Un șofer de la firmă a plătit 4 amenzi într-o lună pentru necompletarea PLF-ului. Nu am fost anunțați de introducerea acestui nou formular. Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare. Vameșii ne-au spus că șoferii de autocamioane nu trebuie să completeze datele. Toți au primit amenzi. Știu personal 50 de șoferi amendați”, a declarat patronul unei firme de transport din Slatina, Olt.
Formularul digital de intrare în România – PLF a devenit obligatoriu din 20 decembrie. Documentul trebuie completat online cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătoreşte.
Persoanelor care nu au PLF completat li se permite accesul pe teritoriul României, însă acestea trebuie să completeze formularul în următoarele 24 de ore de la intrarea în ţară.
Informaţiile pe care călătorii le completează în PLF sunt de natură a ajuta autorităţile de sănătate publică din ţările de destinaţie pentru a-i contacta pe aceştia rapid, cu scopul de a proteja sănătatea pasagerilor şi a contacţilor acestora, precum şi de a preveni răspândirea COVID-19.
Citeşte şi Formularul PLF ar putea fi simplificat. Românii din Transporturi ar putea fi exceptaţi