După anunţul impozitării conturilor bancare din băncile cipriote, de sâmbăta trecută, în schimbul unui împrumut financiar salvator, în valoare de 10 miliarde de euro, populaţia din insulă a intrat în panică.
Ciprioţii, cu sutele, au luat cu asalt bancomatele pentru a-şi retrage economiile şi continuă să protesteze în stradă faţă de condiţia taxării depozitelor bancare mari impusă de UE şi FMI pentru asigurarea unui fond de garanţie, de peste 5 miliarde de euro, contra obţinerii împrumutului financiar internaţional.
Sute de oameni au ieşit în stradă, de teamă că una dintre principalele bănci cipriote ar putea fi vândută. Angajaţii Băncii Populare a Ciprului s-au bătut cu Poliţia în faţa Parlamentului. Unii protestatari au încercat să intre în Parlament.
„Ne temem că întregul sistem se prăbuşeşte. Şi astăzi este Banca Populară a Ciprului, iar mâine, restul băncilor. Iar dacă băncile se prăbuşesc, întregul Cipru, totul se prăbuşeşte, de asta ne temem”, a spus una dintre protestatare.
Banca Centrală a respins zvonurile vânzării, dar cu toate acestea s-au format cozi lungi la bancomatele din întreaga ţară. Unele bănci au impus o limită de 260 de euro pentru retragerile zilnice. Criza financiară îi afectează şi pe turişti, cu toate că mulţi au venit cu bani la ei.
În tot acest timp, parlamentarii ciprioţi sunt într-o cursă contra cronometru şi vor încerca să voteze astăzi planul de care depinde împrumutul salvator din partea UE şi FMI.
În plus, ciprioţii sunt presaţi de Banca Central Europeană care a anunţat că va sista de luni lichidităţile către Cipru, dacă acest planul de salvare nu va fi aprobat de Parlamentul de la Nicosia, fără de care insula va intra în faliment.