PDM îl prezintă în scrisoarea respectivă pe Igor Dodon drept „vasal al Rusiei’, dependent financiar de Moscova, şi afirmă că acordul temporar dintre Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS plus Platforma DA) privind crearea unei majorităţi a fost negociat ilegal de către şeful statului în numele socialiştilor.
„Din exterior, se poate crea impresia că în Republica Moldova par să fie două guverne. Totuşi, potrivit Curţii Constituţionale, la Chişinău există doar un singur guvern legitim – cel condus de premierul Pavel Filip„, se mai arată în scrisoarea PDM adresată diplomaţilor acreditaţi la Chişinău.
Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Preşedinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.
A doua zi, la solicitarea PD, care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu doreşte să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor.