Testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare, potrivit unei circulare a Ministerului Sănătății, obținută de Edupedu.ro.
Citeşte şi: Elevii din aproape 3000 de clase din Bucureşti fac cursuri online din cauza COVID-19
„Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor medicale școlare.
Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
În ordinul 5338/1082/2021 nu este prevăzută testarea cadrelor didactice/nedidactice simptomatice.
Sunt testați doar elevii asimptomatici în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, precum și consimțământul elevului care a împlinit vârsta de 18 ani, în unitățile de învățământ se vor testa gratuit exclusiv copiii și elevii simptomatici, în conformitate cu prevederile Ordinului Comun ME/MS nr. 5338/1082/2021.”, se arată în circulara pe care Ministerul Sănătăţii a transmis-o tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică.
Cu alte cuvinte, elevii care nu prezintă simptome COVID-19 şi vor să revină la cursuri din a 8-a zi de la intrarea clasei în online după depistarea unui caz COVID-19 ar trebui să facă testul pe propria cheltuială.
Circulara MS vine în condiţiile în care Ordinul nr. 5.338/1.082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, semnat de Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei prevede că elevii care vor să revină la școală după o săptămână de carantină, o pot face dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid, care se putea face gratuit la cabinetul școlar.
„ART. 1 (1) Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5.338/1.082/2021, în cazul în care în unitatea de învățământ există cabinet medical școlar, în vederea reluării cursurilor cu prezență fizică, elevii care vor să se testeze începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, solicită acest lucru personalului medical din cabinetul școlar.
(2) În cazul în care în unitatea de învățământ nu există cabinet medical școlar, elevii se vor adresa direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București”, se arată în ordinul comun.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru România TV că a cerut deja Ministerului Sănătăţii „să regleze” acestă problemă.
„Circulara este o stupizenie iresponsabila! Nu se pot aduce completări la un ordin comun printr-o adresa! Doar printr-o instructiune pe care insist sa o asume și MS. Am cerut insistent și premierului, și ministrului sanatatii … sau sa accepte completare ordin comun. Nu se poate sa avem elevi care vor sa se testeze in școlile in care exista și cabinete medicale scolare, și medici, și teste şi sa nu se întâmple acest lucru din cauza unei “adrese” care nici măcar nu este un act administrativ capabil sa producă efecte juridice„, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru Româniatv.net.
Consiliul Naţional al Elevilor condamnă „lipsa de viziune şi de coerenţă” a autorităţilor responsabile de situaţia testării în şcolile din România şi cere ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii „să trateze problema cu celeritate”. „Şcolile deschise în format fizic implică luarea unor măsuri coerente, asumate şi rapide, nu schimbări de pe o zi pe alta, în care un minister spune ceva şi altul face altceva”, afirmă reprezentanţii elevilor.