Situaţia rămâne incertă în Republica Moldova, unde preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie, iar guvernul are doi premieri.
Maia Sandu, premierul moldovean numit de parlament sâmbătă, dar invalidat de Curtea Constituţională de la Chişinău, a făcut apel la funcţionarii publici din Republica Moldova, cărora le-a spus ca mâine toate instituţiile statului să funcţioneze în regim normal. Ea a ținut un briefing la sediul Parlamentului, dar, potrivit Radio România Actualităţi, nu a răspuns la întrebarea dacă luni se va prezenta la noul său postul de muncă de la Guvern.
Pe de altă parte, premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a cerut alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. El a exercitat duminică funcția de președinte interimar, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, care l-a suspendat temporar pe Igor Dodon, şi a semnat un decret privind dizolvarea Parlamentului.
Tot duminică, majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a adoptat în cadrul unei ședințe a legislativului o declarație prin care a scos guvernul Pavel Filip în afara legii și a constatat uzurparea puterii de stat de către guvernarea condusă de Partidul Democrat. În acelaşi timp, Uniunea Europeană a anunţat că recunaşte guvernul Maiei Sandu şi cheamă la mderaţie forţele politice din Republica Moldova.
Duminică, în centrul Chişinăului, s-a desfăşurat un amplu mining al susținătorilor Partidului Democrat care dorește astfel să demonstreze susținerea populară pe care ar avea-o și să condamne acțiunile deputaților blocului ACUM și a celor din PSRM, dar mai ales pe cele ale președintelui Igor Dodon, pe care îl consideră trădător.
Liderul PDM, Vlad Plahoniuc, a declarat de la tribuna instalată în Piața Marii Adunări Naționale că ar fi vorba despre o lovitură de stat coordonată din afara țării, prin intermediul lui Igor Dodon, care ar fi încercat federalizarea Republicii Moldova.