HAOS în sănătate. Sălile de operaţie din mai multe spitale, ÎNCHISE. Medicii cer verificarea medicamentelor generice

Este haos în mai multe spitale din ţară. Activitatea din numeroase săli de operaţie a fost suspendată, joi, iar medicii pornesc o revoltă fără precedent şi cer ca şi medicamentele generice să fie verificate, informează România TV.
Iulian Tudor
12 mai 2016, 09:26
HAOS în sănătate. Sălile de operaţie din mai multe spitale, ÎNCHISE. Medicii cer verificarea medicamentelor generice

UPDATE: „Astăzi, 12 mai a.c., la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional. În cadrul videoconferinţei, domnul Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1. Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2. Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3. Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4. Judeţul Teleorman –Spitalul Județean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5. Bucureşti – Institutul de Pneumologie Marius Nasta

„În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale. Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma”, este menţionat în comunicatul MS.

UPDATE: Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, precizează, ca urmare a apariției unor materiale de presă care susțin că medicamentele generice nu au efect terapeutic, că medicamentele generice comercializate pe piața din România au aceeași eficacitate terapeutică ca și medicamentele inovative corespunzătoare, fiind supuse aceluiași control strict al calității, siguranței și eficacității de către autoritățile competente.

Considerăm că afirmațiile false apărute în presă sunt iresponsabile și constituie un atac asupra siguranței naționale, dar și a unei industrii strategice pentru România, care asigură peste 8.000 de locuri de muncă și contribuie cu 1,5% la PIB. Studiem căile legale prin care putem contracara aceste acțiuni în instanță„, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Nu pot exista cazuri în care medicamentele generice să fie neconforme, întrucât toate medicamentele prezente în lanțul legal de distribuție, indiferent că sunt inovative sau generice, trec prin același proces strict de evaluare și aprobare nu numai al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) ci și al European Medicines Agency (EMA) sau al Federal Drug Administration (FDA), pentru a primi autorizația de punere pe piață. Acesta implică respectarea unor standarde internaționale de calitate foarte riguroase în timpul proceselor de dezvoltare, fabricare, controlul calității și distribuție a medicamentelor, precum standardele din Codul de Bune Practici de Fabricație (GMP). Mai mult, odată disponibile pe piață, nivelul ridicat de calitate și siguranță este menținut prin inspecții periodice ale autorităților de reglementare, în cadrul procesului de farmacovigilență„, a mai adăugat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

APMGR menționează că medicamentele generice conțin aceeași substanță activă ca și medicamentul inovativ corespunzător, în aceeași concentrație și formă farmaceutică, acționând în același mod în corpul uman. Din punct de vedere științific, cele două produse sunt bioechivalente, adică au aceeași viteză (rată) și grad de disponibilitate biologică a substanței active în organism atunci când medicamentul este administrat în aceeași doză.

Medicamentele generice sunt utilizate pe scară largă în Europa, SUA și în restul statelor lumii, unde sunt văzute ca o soluție pentru creșterea accesului la tratamente de calitate al populației, în condiții de eficienţă bugetară. În Europa medicamentele generice asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienți, reprezentânt peste 56% din totalul medicamentelor eliberate pe baza prescripției medicilor și numai 22% din totalul cheltuielilor publice cu medicamente.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, medicul Irina Strâmbu, a precizat joi, pentru AGERPRES, că în unitatea medicală se fac operații.

Se operează. A fost o scurtă amânare de dimineață până ne-am lămurit cu dezinfecția. În principiu, sala de operație are un mod de dezinfecție diferit de restul spitalului. După ce ne-am convins că noile reguli cu produse Hexi Pharma nu afectează, s-a reluat programul operator„, a declarat medicul.

Irina Strâmbu a explicat că nu este vorba despre un blocaj, ci doar de o scurtă amânare a operațiilor care trebuiau să se facă joi dimineață.

În contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi, medicii cer verificarea medicamentelor generice. Mai mult, activitatea a fost suspendată, joi, în mai multe săli de operaţie. Şi la Spitalul „Marius Nasta” din Capitală activitatea a fost amânată pentru o scurtă perioadă de timp. Pe lângă alte spitale din ţară, o astfel de măsură a fost luată şi la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală.

Pentru mine este uluitoare această atitudine diabolică pe care au avut-o aceşti furnizori de substanţe antiseptice pentru că ne-au pus într-o situaţie extrem de dificilă în care pur şi simplu noi cei care facem intervenţii suntem obligaţi acum să privim cu incertitudine pentru că putem să avem complicaţii. Această atitudine practic inimaginabilă a acestor oameni iresponsabili a făcut ca noi să trăim o situaţie dificilă. Şi noi la Spitalul „Marie Curie” am suspendat intervenţiile operatorii şi stocurile pe care le avem le-am eliminat„, a declarat, la România TV, dr. Gheorghe Burnei, profesor universitar.

Totodată, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie” se declară şocat de rezultatele analizelor dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Dan Eugen Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, toate cele 16 rapoarte de analiză primite arătând diluții mari la substanțele active din biocidele Hexi Pharma.

Citeşte şi Medic de la Marie Curie, despre dezinfectanţii diluaţi: Suntem trataţi ca nişte gunoaie! Aş fi salvat mai mulţi copii

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul uriaș prezent într-o singură zonă din România. Poate ajunge până la 2.5 metri înălțime, iar un singur exemplar se vinde și cu 38.000 de lei
Capital.ro
Apare un nou tip de permis. S-a dat lege: Cine nu are ajunge în fața procurorilor
Playtech.ro
Se verifică OBLIGATORIU buletinele de identitate. Legea este oficială acum în România și...
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
Locul din București în care o friptură de porc costă 14 lei, iar supa sub 8 lei. „E fragedă, gustoasă și sățioasă” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Cel mai bun mic dejun de vară. Rețetă de french toast cu piersici glazurate și vanilie
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Iulia Vântur, amanta lui Bogdan Vlădău?! Gina Chirilă a spus TOT 😲 'Am zis să fiu total sinceră'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de terenuri. Au nevoie de certificat. Sunt în afara legii fără el
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Donald Trump propune dezbatere cu Kamala Harris pe Fox News, dar echipa lui Harris contestă schimbarea
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ la ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?