HAOS în sănătate. Sălile de operaţie din mai multe spitale, ÎNCHISE. Medicii cer verificarea medicamentelor generice

Este haos în mai multe spitale din ţară. Activitatea din numeroase săli de operaţie a fost suspendată, joi, iar medicii pornesc o revoltă fără precedent şi cer ca şi medicamentele generice să fie verificate, informează România TV.
Iulian Tudor
12 mai 2016, 09:26
HAOS în sănătate. Sălile de operaţie din mai multe spitale, ÎNCHISE. Medicii cer verificarea medicamentelor generice

UPDATE: „Astăzi, 12 mai a.c., la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivel naţional. În cadrul videoconferinţei, domnul Victor Strâmbu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1. Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2. Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3. Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4. Judeţul Teleorman –Spitalul Județean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5. Bucureşti – Institutul de Pneumologie Marius Nasta

„În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale. Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma”, este menţionat în comunicatul MS.

UPDATE: Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, precizează, ca urmare a apariției unor materiale de presă care susțin că medicamentele generice nu au efect terapeutic, că medicamentele generice comercializate pe piața din România au aceeași eficacitate terapeutică ca și medicamentele inovative corespunzătoare, fiind supuse aceluiași control strict al calității, siguranței și eficacității de către autoritățile competente.

Considerăm că afirmațiile false apărute în presă sunt iresponsabile și constituie un atac asupra siguranței naționale, dar și a unei industrii strategice pentru România, care asigură peste 8.000 de locuri de muncă și contribuie cu 1,5% la PIB. Studiem căile legale prin care putem contracara aceste acțiuni în instanță„, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Nu pot exista cazuri în care medicamentele generice să fie neconforme, întrucât toate medicamentele prezente în lanțul legal de distribuție, indiferent că sunt inovative sau generice, trec prin același proces strict de evaluare și aprobare nu numai al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) ci și al European Medicines Agency (EMA) sau al Federal Drug Administration (FDA), pentru a primi autorizația de punere pe piață. Acesta implică respectarea unor standarde internaționale de calitate foarte riguroase în timpul proceselor de dezvoltare, fabricare, controlul calității și distribuție a medicamentelor, precum standardele din Codul de Bune Practici de Fabricație (GMP). Mai mult, odată disponibile pe piață, nivelul ridicat de calitate și siguranță este menținut prin inspecții periodice ale autorităților de reglementare, în cadrul procesului de farmacovigilență„, a mai adăugat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

APMGR menționează că medicamentele generice conțin aceeași substanță activă ca și medicamentul inovativ corespunzător, în aceeași concentrație și formă farmaceutică, acționând în același mod în corpul uman. Din punct de vedere științific, cele două produse sunt bioechivalente, adică au aceeași viteză (rată) și grad de disponibilitate biologică a substanței active în organism atunci când medicamentul este administrat în aceeași doză.

Medicamentele generice sunt utilizate pe scară largă în Europa, SUA și în restul statelor lumii, unde sunt văzute ca o soluție pentru creșterea accesului la tratamente de calitate al populației, în condiții de eficienţă bugetară. În Europa medicamentele generice asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienți, reprezentânt peste 56% din totalul medicamentelor eliberate pe baza prescripției medicilor și numai 22% din totalul cheltuielilor publice cu medicamente.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, medicul Irina Strâmbu, a precizat joi, pentru AGERPRES, că în unitatea medicală se fac operații.

Se operează. A fost o scurtă amânare de dimineață până ne-am lămurit cu dezinfecția. În principiu, sala de operație are un mod de dezinfecție diferit de restul spitalului. După ce ne-am convins că noile reguli cu produse Hexi Pharma nu afectează, s-a reluat programul operator„, a declarat medicul.

Irina Strâmbu a explicat că nu este vorba despre un blocaj, ci doar de o scurtă amânare a operațiilor care trebuiau să se facă joi dimineață.

În contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi, medicii cer verificarea medicamentelor generice. Mai mult, activitatea a fost suspendată, joi, în mai multe săli de operaţie. Şi la Spitalul „Marius Nasta” din Capitală activitatea a fost amânată pentru o scurtă perioadă de timp. Pe lângă alte spitale din ţară, o astfel de măsură a fost luată şi la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală.

Pentru mine este uluitoare această atitudine diabolică pe care au avut-o aceşti furnizori de substanţe antiseptice pentru că ne-au pus într-o situaţie extrem de dificilă în care pur şi simplu noi cei care facem intervenţii suntem obligaţi acum să privim cu incertitudine pentru că putem să avem complicaţii. Această atitudine practic inimaginabilă a acestor oameni iresponsabili a făcut ca noi să trăim o situaţie dificilă. Şi noi la Spitalul „Marie Curie” am suspendat intervenţiile operatorii şi stocurile pe care le avem le-am eliminat„, a declarat, la România TV, dr. Gheorghe Burnei, profesor universitar.

Totodată, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie” se declară şocat de rezultatele analizelor dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Dan Eugen Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, toate cele 16 rapoarte de analiză primite arătând diluții mari la substanțele active din biocidele Hexi Pharma.

Citeşte şi Medic de la Marie Curie, despre dezinfectanţii diluaţi: Suntem trataţi ca nişte gunoaie! Aş fi salvat mai mulţi copii

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni