Haos în şcoli chiar înainte de Evaluare Naţională 2022 şi BAC. Ministerul Educaţiei vrea o nouă testare pentru elevi

Haos în școli cu o lună înainte de încheierea cursurilor. Ministrul Educaţiei a anunțat introducerea unei noi testări chiar înainte de exemenele de Evaluare Naţională 2022 şi Bacalaureat 2022.
Alina Costache
14 mai 2022, 10:22
Haos în şcoli chiar înainte de Evaluare Naţională 2022 şi BAC. Ministerul Educaţiei vrea o nouă testare pentru elevi

Haos în şcoli chiar înainte de Evaluarea Naţională şi BAC. Elevii din clasele I-VII şi IX-XI ar putea susţine evaluări standardizate, până la finalul acestui an şcolar, în cadrul unui proiect pilot, în urma cărora nu se vor genera note şi nici ierarhizări, ci vor reprezenta instrumente care să identifice punctele tari şi aspectele ce trebuie remediate, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Elevii care susţin examenele de Evaluare Naţională şi BAC anul acesta nu vor fi testaţi

„Pentru a lansa o provocare, în măsura în care reuşim în scurt timp să finalizăm un proiect de ordin de ministru, prin care să reglăm evaluarea standardizată. Pentru început, la nivel pilot, pentru elevii claselor I-VII şi mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale. Aş vrea să îl discutăm rapid şi să îl facem operaţional rapid, înseamnă ore, în aşa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noştri, BRIO, către care lansez invitaţia de parteneriat de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică, istorie – ciclul liceal”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că nu vor fi date note pentru aceste evaluări, „ci se vor constitui în instrumente extrem de importante pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar şi la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie remediate, ce trebuie susţinute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unor acţiuni remediale”.

Citeşte şi: Dezastru în şcoli. 42% dintre elevii din România nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje – RAPORT. Sorin Cîmpeanu anunţă noi schimbări din 2023

Testele pentru ciclul primar ar putea să aibă o durată cuprinsă între 15 şi 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu şi liceu – 60 de minute.

„Împreună cred că putem gândi un sistem în care, pentru învăţământul primar, durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că sunt nişte baterii de teste extrem de complicate, care să streseze elevii, iar pentru învăţământul gimnazial şi liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute. Acest lucru se poate face. (…) Pilot, în acest an, prin colaborarea dintre Ministerul Educaţiei şi profesioniştii care sunt deja specializaţi în administraţia acestor teste. (…) Este o modalitate de a vedea unde suntem”, a susţinut Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Se modifică Legea Educaţiei. Schimbări importante pentru elevii olimpici şi pentru cei care învaţă în şcoli private. Ce se întâmplă cu învăţământul online

Raportul realizat în urma acestor evaluări va putea fi utilizat de profesioniştii din educaţie, de către profesori şi părinţi.

El a amintit că, în acest an, tot printr-un proiect pilot, în două judeţe, evaluarea examenelor naţionale va fi informatizată.

„Tot anul acesta, având experienţa anilor anteriori de organizare a examenelor naţionale, am propus un alt obiectiv ambiţios. (…) La nivelul unui judeţ să avem o evaluare informatizată, digitalizată, standardizată până la un anumit nivel pentru Bacalaureat şi într-un alt judeţ pentru Evaluarea naţională. Aceasta va presupune scanarea lucrărilor. Avem deja echipamente pentru centrele de examen din aceste judeţe. Asta va presupune o distribuţie informatică a lucrărilor către profesorii corectori într-o manieră discretă. Mai exact, evaluatorul 1 nu se va cunoaşte şi cu atât mai puţin nu va sta la masă cu evaluatorul 2. Sperăm că relevanţa evaluărilor va creşte în acest fel. Nu va fi presiunea pusă pe evaluator, pentru că nu vor mai avea un loc fix şi un interval orar fix în care să fie obligat să corecteze un număr mare de lucrări. Va fi un mediu mai prietenos în care se vor face aceste evaluări. (…) Vom putea vedea în ce măsură vom putea colecta datele pe itemi în acele segmente din lucrările elevilor care presupun răspunsuri la întrebări de tip grilă. Celelalte – descriptive – sigur că vor face obiectul evaluării fiecărui profesor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Să nu mai aud de Grecia sau Turcia! Unde pleacă românii în concediu
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Avertizare ANM: Val de căldură și disconfort termic în toată țara luni și marți
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!