Haos în spitalele din România. Nici nu au trecut 90 de zile că o altă nenorocire similară s-a petrecut la Institutul Matei Balş din Capitală. De altfel, multe probleme grave au fost descoperite în urma controalelor, consemnate în rapoarte și acolo au rămas. Peste 100 de spitale nu au autorizație ISU, pentru că, de exemplu, ușile sunt prea mici.
„La spațiu e o mare mare problemă, din păcate, ani de zile ne-am înghesuit cât am putut, pe o suprafață mică cu număr mai mare de paturi și pacienți, iar acum e nevie de aparatură în jurul unui pat de n-ai loc să te miști și să-ți desfășori în condiții normale și de siguranță și de confort activitatea”, a declarat Genoveva Cadar, medic primar ATI, potrivit Digi 24.
Multe dintre spitalele din România nu sunt renovate de ani de zile, iar capacitatea clădirilor e depășită de numărul mare de pacienți. De altfel şi circuitele speciale care trebuie create în pandemie sunt aproape imposibil de realizat.
„Problema infecțiilor nosocomiale, principala baza a incidenței crescute a acestor infecții e determinată de saloanele de ATI cu mai multe paturi decât ar trebui să fie, cu deficit de personal care se mută de la un bolnav la altul și transferă microorganisme de la un pacient la altul”.
Toate aceste deficiențe legate de lipsa spațiului și depozitarea incorectă a aparaturii sunt constatate și de pompieri în controalele pe care le fac. Sunt menționate în rapoarte și acolo rămân, pentru că singură rezolvare ar fi construirea unor clădiri noi pentru spitale, dar pentru asta e nevoie de bani.
Pandemia a mai adus o problemă în spitale: în saloanele mici și înghesuite, tratarea pacienților COVID se face prin folosirea oxigenului în cantități foarte mari. Mult ajunge însă în atmosfera din salon, ceea ce crește riscul de incendiu.”, a declarat Radu Țincu, medic șef al ATI.
„Nu există cadru medical care să nu se teamă. Astfel de incidente care ne pun viața noastră în pericol, dar și pacienții, responsabilitatea noastră e de a-i evacua pe ei. Când știi că nu poți evacua pacienții că nu încap paturile pe ușa, te gândești că acești oameni sunt de dinainte de incendiu condamnați”, a adăugat el.
Citeşte şi: Încă un pacient a murit după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. Bilanţul a ajuns la 16 decese