Haos la înscrierile la grădiniţă. Sute de părinţi au aşteptat în stradă ca cererile lor să fie preluate în sistemul electronic. Unii oficiali spun că sistemul s-ar fi blocat, dar şefii din minister neagă acest lucru. O echipă România TV a filmat la grădiniţa 250 din Capitală, unde părinţii au venit cu noaptea în cap, ca să fie siguri că îşi vor înscrie copiii
Conducerea ministerului susţine că problema a fost rezolvată şi că ceea ce s-a întâmplat la grădiniţa din sectorul 6 a fost o problemă punctuală.
„E exclus sa se fi blocat aplicatia. Sistemul a fost programat sa demareze la ora 9. Am primit acest semnal de la Gradinita 250, unde in opinia noastra eroarea a constat in faptul ca nu au fost puse la dispozitie formulare pe care părinţii să le completeze si pe care ulterior dupa orele 9 sa le inscrie in sistem”, a declarat pentru România TV Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.
Potrivit datelor de la ministerul Educaţiei, până la ora 11 au fost introduse în sistem aproape 400 de cereri de înscriere la grădiniţă.
Conform calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar, luni, 11 mai, începe etapa rezervată înscrierii copiilor nou-veniţi. În paralel, cu începere din data de 27 aprilie, se desfăşoară reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2015-2016.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la data de 1 august 2015 a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere în învăţământul preşcolar.
Pentru anul şcolar 2015-2016, au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar (toate grupele de vârstă: mică, mijlocie şi mare), în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern privind aprobarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat finanţat de la bugetele locale şi pentru învăţământul preuniversitar militar finanţat de la bugetul de stat, precum şi numărul de locuri – granturi de studii din instituţiile de învăţământ superior de stat.
Citeşte şi: O nouă lege a educaţiei, finalizată până la sfârşitul anului
Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016 (pe grupe de vârstă), criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil. Criteriile generale vor fi aprobate de Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi se aplică în baza unor documente doveditoare, prezentate de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului.
Perioadele de înscriere şi reînscriere la nivelul fiecărei grădiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea unităţilor de învăţământ. Ambele categorii de informaţii vor fi afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor şi publicului interesat. În măsura în care este posibil, informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor (dacă există) şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean.
Înscrierile pot continua şi după data de 1 august, în limita locurilor disponibile.
După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:
Pentru soluţionarea diferitelor situaţii legate de reînscriere/înscriere în unităţile de învăţământ preşcolar, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor consilia şi sprijini părinţii, ţinând cont, cu precădere, de interesul educaţional al copilului.