Haos pe aeroporturi. Ce faci când compania aeriană ţi-a rătăcit bagajul de cală

În ultimele săptămâni tot mai multe zboruri au înregistrat întârzieri sau sunt anulate din lipsă de personal. Ramona Colea, CEO Flight Claim, o organizaţie care se ocupă de apărarea drepturilor pasagerilor de avion, a explicat ce trebuie să faci în cazul în care bagajul de cală este rătăcit de compania aeriană, dar şi la ce despăgubiri au dreptul pasagerii.
Alina Costache
06 iul. 2022, 14:43
Haos pe aeroporturi. Ce faci când compania aeriană ţi-a rătăcit bagajul de cală

E haos pe aeroporturi în întreaga lume odată cu reluarea traficului aerian după doi ani de perturbări din cauza pandemiei Covid-19. În plin sezon estival, când mulţi oameni pleacă în concediu, multe companii se confruntă cu o lipsă de personal şi anulări de zboruri în lanţ. Nu au mai făcut angajări, iar acum acest lucru se simte din plin.

„Cotrolori de trafic, agenţi de securitate, de operare la sol, manipulatori de bagaje – pe toate aeroporturile din lume. Din păcate, este un aspect care ne afectează şi pe noi, toate companiile aeriene”, a precizat Zsuzsa Trubek, Corporate Communications Manager Wizz Air.

Nu a făcut excepţie nici Aeroportul Otopeni. Atât companiile aeriene, cât şi cele care se ocupă cu bagajele şi actele pasagerilor, se confruntă cu o criză uriaşă de personal. Dacă unii angajaţi au fost disponibilizaţi în pandemie, alţii au plecat singuri şi s-au orientat spre alte meserii.

Citeşte şi: Haos pe aeroportul Otopeni. Motivul pentru care zeci de zboruri sunt anulate: „În momentul de faţă, suntem depăşiţi”

Ramona Colea, CEO Flight Claim, o organizaţie care se ocupă de apărarea drepturilor pasagerilor de avion, a explicat ce trebuie să faci în cazul în care bagajul de cală este rătăcit de compania aeriană.

„Compania aeriană nu spune niciodată că a pierdut bagajele. Practic, tu îţi laşi bagajul la aeroport şi îl iei la destinaţia finală, chiar dacă ai zbor cu escală. Dacă ajungem acolo şi bagajul nu apare, ce facem? Mergem la biroul de bagaje pierdute, fie cel al companiei, fie cel general dacă nu are compania, completăm un formular, numit Property Iregularity Report (PIR), în care descriem marca bagajului, culoarea, etc. Pe eticheta de bagaj se vede şi câte kilograme avea bagajul.

La PIR se ataşează şi eticheta de bagaj, cea primită încă de când a fost lăsat bagajul la cală. O copie a PIR-ului o primeşte şi pasagerul, iar o copie rămâne la compania aeriană. Rămâne să înceapă căutarea bagajului. S-ar putea să fie găsit imediat, să vină cu următoarea cursă, sau după câteva zile. Dacă ajunge bagajul după 5 zile, nu înseamnă că bagajul a fost pierdut, înseamnă că a fost întârziat. Bagajul este pierdut doar dacă nu vine în 21 de zile. Dar e nevoie să completăm acest formular, pentru că nu vine nimeni să tragă pasagerul de mânecă.

Dacă vine după 5 zile, bagajul este adus la destinaţia pasagerului. Există şi varianta în care pasagerul este deja acasă. Bagajul îi este adus acasă sau la hotel, sau unde este. Când i-l aduce, angajatul companiei recuperează PIR-ul. În felul ăsta, compania aeriană, având două PIR-uri, original şi copie, dovedeşte că a predat bagajul”, a declarat Ramona Colea, CEO Flight Claim, pentru DC NEWS.

Citeşte şi: Munţii de bagaje cresc pe aeroporturile din Marea Britanie. „Problema va continua toată vara. Va fi mai rău în weekend”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania