Haosul recalculării: o femeie s-a trezit cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce a făcut după ce a primit decizia

Recalcularea pensiilor din România naște controverse masive. În timp ce unii oameni s-au trezit cu ani de muncă șterși ca prin minune, alții au primit decizii cu sume fabuloase, dar neconforme cu anii de muncă. Este și cazul unei femei care s-a trezit cu o pensie de 10.000 de lei, având în vedere că înainte de recalculare avea doar 1.900 de lei.
Filip Stan
22 aug. 2024, 08:52
Haosul recalculării: o femeie s-a trezit cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce a făcut după ce a primit decizia
Haosul recalculării: o femeie s-a trezit cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce a făcut după ce a primit decizia

Haosul recalculării pensiilor este în floare! Deciziile de recalculare greșite urmează să fie corectate, iar pensionarii NU vor primi pensii mai mici din toamnă, după cum a promis chiar premierul Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

Citește și: Pensii 2024, a doua recalculare costă enorm. O adeverinţă de vechime ajunge la 2.700 de lei, fără TVA, acuză BNS

O femeie s-a trezit cu o pensie de 10.000 de lei după recalculare, deși înainte avea doar 1.900

În ultimele zile, sute de oameni s-au plâns că documentele înmânate de poștași sunt pline de greșeli. În acest context, fiind vorba despre multe persoane care au primit pensii mai mici, Marcel Ciolacu a emis o directivă potrivit căreia șeful Casei Naționale de Pensii are obligația de a trimite tuturor vârstnicilor un document oficial care prevede că nicio pensie nu va scădea.

Un caz concret este al unei femei care, înainte de recalculare, avea o pensie de 1.900, iar în urma primirii deciziei, ar trebui să primească nu mai puțin de 10.000 de lei.

„M-a greșit acolo, să vă spun, și ce credeți că mi-a trecut? Că am de primit o sută de milioane. Eu, când am auzit că am de plătit o sută de milioane, m-am speriat. Primesc o sută de milioane, de unde dau banii înapoi?”, a declarat Zoica Gheorghe, potrivit știrileprotv.ro.

Speriată că de la 1.900 de lei, pensia ei crește la 10.284 de lei, femeia s-a adresat imediat casei de pensii de care aparține. Ea susține că a lucrat 35 de ani, însă anii de vechime nu sunt trecuți corect, iar calculul este greșit.

„Eu cand am vazut o sută de milioane acolo, să mi se facă rău. Mi-a calculat numele la altă persoană. La mine spune, aici, 10 ani pe care nu i-am cotizat, care eu nu am avut întrerupere. De unde suma asta să o primesc eu? Cât e aici? 10.284? A văzut domnul și a zis: da, e recalculat greșit, faceți cerere și așteptați să vină alta acasă”, a mai spus femeia.

În schimb, pentru altă doamnă, pensia va fi mai mare cu puțin peste 40 de lei.

„Cât aveam înainte? 2.611 lei și să vă arăt cât a venit acum. 2.654. Da. Un sac de cartofi, v-am zis, atât. Și câți or fi ca mine. Sunt foarte mulțumită, am venit să le redau lor cartofii pe care mi i-au dat mie, să îi restitui înapoi”, declară femeia.

Sunt și pensionari care apar cu mai puțini ani de muncă pe noul document. Este și cazul unui bătrân din Târgu-Jiu: „Nu știu, au ajuns de la 25 de ani și ceva la 24 de ani și ceva, nu știu ce calcule s-au făcut, ceva nu s-a luat în considerație sau cineva e de vină”.

Confuzii și neînțelegeri sunt și în rândul pensionarilor care primesc în prezent indemnizație socială, în valoare de 1.281 de lei. În cazul în care pensia recalculată este mai mică, oamenii rămân cu aceeași sumă în buzunar, iar diferența este suportată de la bugetul de stat. În această categorie sunt acum peste un million de vârsnici, cei mai mulți în județele Suceava, Constanța, Iași, Prahova.

„Vreau ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează”, a afirmat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de ieri.

Seniorii care s-au îmbolnăvit, au avut accidente de muncă sau boli profesionale și au în vechimea trecută pe decizia de recalculare și anii în care au primit pensie de invaliditate NU primesc bani în plus la recalculare. La fel se întâmplă și cu cei care pe perioada pensionării de invaliditate au lucrat cu jumătate de normă. Iar pensii mai mici au și cei care au ieșit la limita de vârstă și au un grad de handicap. În cazul lor, pensia poate să fie mai mică în decizia de recalculare, dar ei vor rămâne tot cu banii pe care îi primesc în prezent.

De anul viitor, însă, indexarea cu rata inflației se va aplica la punctajul din noua decizie de recalculare.

Citește și: Greșeala uriașă făcută la deciziile de recalculare a pensiilor. Un expert dezvăluie ce nereguli a descoperit: „Pensionarii vor face și infarct”

Spynews
Ce le-a transmis ispita Anamaria de la Insula iubirii lui Claudiu și Simonei după ce au decis să plece separat, dar s-au împăcat ulterior: „Lui nu am ce să îi reproșez”. A recunoscut că a fost atrasă de el
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Top 7 cei mai periculoși criminali în serie. Faptele lor au îngrozit o lume întreagă
Capital.ro
Românii își pierd banii. Statul nu le mai plătește niciun leu
Playtech.ro
Ce a făcut o pensionară după ce a văzut o pensie de 5 ori mai mare pe decizia de recalculare. A sărit de la 1.900 la...
DailyBusiness
Se poate merge la hotel, pe litoral, cu 38 DE LEI PE NOAPTE! Care e cea mai ieftină stațiune
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Spynews
Vlăduța Lupău își botează astăzi fiul! Artista trăiește emoții intense: ”Totul frumos organizat” | FOTO
Spynews
Dana Roba, mesaj dureros, după ce relația cu Beniamin a luat sfârșit! Make-up artistul trece prin momente dificile: ”Înainte de a răni un om...”
Evz.ro
Exclusiv: Datele a peste 5 milioane de români scoase la vânzare de un grup de hackeri. Prețul este de 25.000 de euro
Ego.ro
Previziuni numerologice! Află modul unic prin care ești influențat azi!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Alertă de vreme severă în România! Meteorologii Accuweather anunță ce se va întâmpla între 22 august și 2 septembrie
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Data primei vacanțe școlare se modifică! Elevii au parte în octombrie de prima vacanță a anului școlar 2024-2025
Capital.ro
Halep, ruinată. Abia acum a ieșit adevărul la iveală. Este total diferit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Divorțul anului 2024: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au spus adio. Care sunt motivele despărțirii
MediaFlux
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...