În sesizarea postată pe Facebook de președintele Consiliului Județean Harghita, directorul Școlii Gimnaziale din Valea Rece, comuna Lunca de Jos, Racz Arpad, susține că, în cursul zilei de marți, cornurile au fost aduse înghețate, iar cele pentru ziua de luni au fost primite cu întârziere.
Directorul Racz Arpad solicită verificarea situației și luarea măsurilor care se impun pentru remedierea deficiențelor.
Acesta a declarat pentru AGERPRES că ar trebui ca produsele din cadrul programului să fie distribuite de firme locale și nu aduse de la sute de kilometri.
„Programul acesta nu e bun, în acest fel. Ar trebui să ajungă și în București că nu e bine așa. Noi avem o brutărie foarte bună în Lunca de Jos, distribuie la fiecare magazin pâine și corn și nu vine de la Ploiești cornul. Și să fim sinceri, la minus 30 de grade nici nu are cum să vină neînghețat cornul, dar de la brutăria locală ar putea să vină la școală un corn mai bun”, a spus directorul Racz Arpad.
El a susținut că unii copii mănâncă acest corn, pentru că pentru ei „este singura mâncare”, dar unii copii se joacă cu cornul și spun că nu este bun.
Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Harghita, Laurențiu Moldovan, a declarat pentru AGERPRES că se verifică și această sesizare, firma în cauză făcând obiectul mai multor reclamații ce vizează, în principal, calitatea produselor livrate.
Potrivit sursei citate, în luna decembrie, firma a fost amendată de trei ori, cu suma totală de 40.000 de lei, pentru numeroase deficiențe constatate, cum ar fi cornuri expirate, lipsă la gramaj, pachete de biscuiți cu conținut sfărâmat și cu conținut mai redus.
Directorii școlilor au sesizat, de mai multe ori, faptul că produsele livrate sunt de proastă calitate, că se livrează o singură dată pentru toată săptămână, că sunt vechi și copiii spun că au gust neplăcut.
Firma care distribuie produsele de panificație este din Turda, dar acestea sunt produse în județul Prahova, de către o altă societate.
Șeful CJPC Harghita a precizat că, în ciuda sancțiunilor repetate aplicate de instituția pe care o conduce, contractul poate fi reziliat doar de către beneficiarul acestuia, respectiv Consiliul Județean.
Problema a fost discutată și la ședința din luna decembrie a Colegiului Prefectural Harghita, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, declarându-se nemulțumit de faptul că firma în cauză a câștigat un contract de furnizare și nu de „logistică sau taximetrie”, în condițiile în care distribuie produsele altei firme și că situația trebuie clarificată într-un timp cât mai scurt.
„Ce se întâmplă cu cornul în județ este ceva foarte rău. Și prima dată să vedem dacă este legal ce se întâmplă cu transportul cornului, că se aduce din alt județ, și totodată noi, aici, să ne mișcăm repede, astfel încât să putem sancționa sau să putem desface aceste contracte”, a spus atunci Borboly.
Întrebat de ce nu a reziliat contractul până acum, președintele CJ Harghita a spus că nu a fost înștiințat de aplicarea amenzilor și că legea prevede că trebuie aplicate cel puțin două amenzi la un lot, astfel încât să se poată renunța la contract.
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a recomandat studierea contractului și tragerea la răspunde a firmei, dacă aceasta nu își respectă obligațiile.