„Indicele european privind calitatea aerului”, lansat joi de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, centralizează oră de oră informații provenind de la peste 2.000 de stații de monitorizare de pe întregul teritoriu european. „Poluarea aerului este un ucigaș invizibil, de aceea, indicele poluării aerului este necesar pentru a informa cetățenii europeni asupra stării calității aerului pe care îl respiră„, a declarat comisarul european pentru mediu Karmenu Vella.
Puncte marcate prin culori diferite pe hartă reprezintă stațiile de monitorizare, de la verde deschis la roșu închis, ceea ce indică un nivel „foarte rău” pentru cinci poluanți principali care dăunează sănătății oamenilor și mediului: particule în suspensie PM2,5 (diametru mai mic de 2,5 microni) și PM10 (diametru mai mic de 10 microni), ozon troposferic, dioxid de azot și dioxid de sulf. Punctele gri care apar pe hartă în zona unor state membre ale AEM cum ar fi Italia, Grecia, Islanda sau Turcia, semnifică faptul că acestea nu momentan astfel de date.
Citeşte şi Smogul toxic din New Delhi: Autorităţile opresc construcţiile şi interzic camioanele în oraş
„Informarea cetățenilor le oferă mijloacele (…) de a solicita sistemului politic să continue să aducă îmbunătățiri calității aerului în orașele noastre„, a declarat pentru AFP Hans Bruyninckx, director executiv al AEM. Acesta a menționat că acest indice ar putea fi, de asemenea, de interes pentru o familie care plănuiește să se mute într-o altă parte a Europei.
Harta reprezintă un instantaneu asupra calității aerului la o oră exactă în timpul ultimelor două zile, însă apăsarea unui punct oferă totodată și un grafic ce rezumă situația din ultimele o sută de zile. O fișă a țării furnizează, de asemenea, o imagine de ansamblu cu privire la valoarea medie a poluării anuale și asupra deceselor premature pe care aceasta le provoacă.
Potrivit unui raport al AEM publicat în octombrie, calitatea aerului s-a ameliorat în ultimii ani în Europa. Însă, o parte semnificativă a populației, mai ales cea din orașe, este în continuare expusă la valori de poluare care depășesc standardele europene și mai ales recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta fiind mai stricte.
„Peste 80% dintre locuitorii din orașele europene trăiesc cu o calitate a aerului care nu corespunde standardelor OMS„, a subliniat Bruyninckx.
Afecțiuni cardiace, atacuri vasculare cerebrale, cancer de plămâni… Poluarea cu pulberi în suspensie PM2,5, care se infiltrează în profunzime în plămâni a cauzat doar în 2014 decesul prematur a peste 420.000 de persoane din 41 de țări europene.
Harta poate fi consultată la adresa: airindex.eea.europa.eu.