Harta celor mai SCUMPE CĂMINE din universităţile româneşti FOTO

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a realizat o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universităţile româneşti. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu – 540 de lei, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi – 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi – 450 de lei.
Ionela Marcu
30 sept. 2014, 07:36
Harta celor mai SCUMPE CĂMINE din universităţile româneşti FOTO

În anul 2013, 57% dintre universități au crescut taxele de cămin pentru studenți. Deși în urma protestelor studențești din toamna lui 2013 Ministerul Educației Naționale a crescut subvenția pentru cămine-cantine cu 10%, acest lucru nu s-a reflectat și în scăderi de taxe la cămin, din contră, există cazuri în care acestea au fost crescute și în acest an – cum este de pildă cazul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, se arată în studiul ANOSR.

Valoarea taxelor de cămin diferă nu doar de la un centru universitar la altul, ci și de la un cămin la altul, în funcție de condițiile oferite.

Analizând 21 de universități din România studenţii din ANOSR au observat că există universități unde taxele de cămin sunt similare costurilor pe care un student le-ar plăti dacă ar sta în chirie. În general condițiile căminelor cu prețuri mari sunt foarte bune, uneori similare condițiilor de hotel, dar există și cămine mai ieftine în care studenții trebuie să se înghesuie câte 5-6 în cameră, să împartă baia cu colegii de palier sau să suporte condiții mizere care favorizează apariția de gândaci sau șobolani.

CITEŞTE ŞI MAFIA din căminele studenţeşti. Cu cât se vinde un LOC ÎN CAMPUSURILE din Capitală VIDEO

Cea mai mare taxă de cămin din România este la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde studenții trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră, urmată de taxa de 500 de lei aplicată la cel mai bun cămin al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu camere de 2 persoane în condiții foarte bune și taxa de 450 de lei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cu aceleași condiții bune.

Mai jos este prezentată o hartă a celor mai scumpe cămine din universitățile analizate. Menționăm că în cazul taxelor mari în general condițiile sunt mai bune, existând însă și situații în care universitățile oferă aceleași condiții la un nivel decent pentru toți studenții la prețuri rezonabile sau situații în care, pentru a acoperi toate cererile de cazare, universitățile recurg la supracazări.

 

Pe lângă valoarea taxelor de cămin, realizatorii studiului au urmărit căror grupuri de studenți se adresează universitățile în ceea ce privește facilitarea cazării, având în vedere că rolul căminelor este acela de a-i sprijini cu locuri în cămine pe cei care au probleme în a-și permite cazarea. Din analiză, s-a constatat că jumătate din universități folosesc căminele ca pe un mecanism de recompensă a studenților cu rezultate deosebite la învățătură, aceștia având prioritate la cazare în fața celora cu cazuri sociale. Asta înseamnă că locurile de cămine nu ajung neaparat la cei care au cea mai mare nevoie de ele, ci la cei care reușesc să învețe mai bine pe perioada anului universitar.

Un alt aspect important de menționat este faptul că legea interzice orice formă de taxă de garanție, taxă de rulment sau denumită în altă formă decât taxă de cazare pentru prima lună de cazare la cămin. Cu toate acestea, încă există universități care încasează această taxă de la studenți, cum e cazul Universității Politehnica din Timișoara. Mai mult decât atât, există universități care, pentru a evita încasarea directă a acestei taxe, indexează valoarea acestei taxe în prima taxă lunară plătită de studenți – cum este cazul Universității Politehnica din București, Academiei de Studii Economice din București sau Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

VEZI ŞI Cămine STUDENŢEŞTI în Bucureşti. Topul CĂMINELOR PRIVATE FOTO

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri