Harta celor mai SCUMPE CĂMINE din universităţile româneşti FOTO

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a realizat o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universităţile româneşti. Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu – 540 de lei, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi – 500 de lei si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi – 450 de lei.
Ionela Marcu
30 sept. 2014, 07:36
Harta celor mai SCUMPE CĂMINE din universităţile româneşti FOTO

În anul 2013, 57% dintre universități au crescut taxele de cămin pentru studenți. Deși în urma protestelor studențești din toamna lui 2013 Ministerul Educației Naționale a crescut subvenția pentru cămine-cantine cu 10%, acest lucru nu s-a reflectat și în scăderi de taxe la cămin, din contră, există cazuri în care acestea au fost crescute și în acest an – cum este de pildă cazul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, se arată în studiul ANOSR.

Valoarea taxelor de cămin diferă nu doar de la un centru universitar la altul, ci și de la un cămin la altul, în funcție de condițiile oferite.

Analizând 21 de universități din România studenţii din ANOSR au observat că există universități unde taxele de cămin sunt similare costurilor pe care un student le-ar plăti dacă ar sta în chirie. În general condițiile căminelor cu prețuri mari sunt foarte bune, uneori similare condițiilor de hotel, dar există și cămine mai ieftine în care studenții trebuie să se înghesuie câte 5-6 în cameră, să împartă baia cu colegii de palier sau să suporte condiții mizere care favorizează apariția de gândaci sau șobolani.

CITEŞTE ŞI MAFIA din căminele studenţeşti. Cu cât se vinde un LOC ÎN CAMPUSURILE din Capitală VIDEO

Cea mai mare taxă de cămin din România este la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde studenții trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră, urmată de taxa de 500 de lei aplicată la cel mai bun cămin al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu camere de 2 persoane în condiții foarte bune și taxa de 450 de lei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cu aceleași condiții bune.

Mai jos este prezentată o hartă a celor mai scumpe cămine din universitățile analizate. Menționăm că în cazul taxelor mari în general condițiile sunt mai bune, existând însă și situații în care universitățile oferă aceleași condiții la un nivel decent pentru toți studenții la prețuri rezonabile sau situații în care, pentru a acoperi toate cererile de cazare, universitățile recurg la supracazări.

 

Pe lângă valoarea taxelor de cămin, realizatorii studiului au urmărit căror grupuri de studenți se adresează universitățile în ceea ce privește facilitarea cazării, având în vedere că rolul căminelor este acela de a-i sprijini cu locuri în cămine pe cei care au probleme în a-și permite cazarea. Din analiză, s-a constatat că jumătate din universități folosesc căminele ca pe un mecanism de recompensă a studenților cu rezultate deosebite la învățătură, aceștia având prioritate la cazare în fața celora cu cazuri sociale. Asta înseamnă că locurile de cămine nu ajung neaparat la cei care au cea mai mare nevoie de ele, ci la cei care reușesc să învețe mai bine pe perioada anului universitar.

Un alt aspect important de menționat este faptul că legea interzice orice formă de taxă de garanție, taxă de rulment sau denumită în altă formă decât taxă de cazare pentru prima lună de cazare la cămin. Cu toate acestea, încă există universități care încasează această taxă de la studenți, cum e cazul Universității Politehnica din Timișoara. Mai mult decât atât, există universități care, pentru a evita încasarea directă a acestei taxe, indexează valoarea acestei taxe în prima taxă lunară plătită de studenți – cum este cazul Universității Politehnica din București, Academiei de Studii Economice din București sau Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

VEZI ŞI Cămine STUDENŢEŞTI în Bucureşti. Topul CĂMINELOR PRIVATE FOTO

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'