Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a realizat o listă cu adăposturile de protecție civilă din toată țară. În plus, a fost lansată și o hartă interactivă a acestora. Pe teritoriul României se regăsesc 4538 de adăposturi de protecție civică care sunt distribuite în toate județele țării.
Cele mai multe adăposturi de protecție civilă sunt în București. În Capitală, există 1.171 de adăposturi.
Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea, doar 13.
Seismologul Mihai Diaconescu consideră că este puţin probabil ca marile cutremure din Turcia să influenţeze zona Vrancea, dar nu exclude acest lucru, precizând că situaţia trebuie studiată.
“Replicile vor mai continua o perioadă îndelungată de timp. Deocamdată, astăzi dimineaţă am constatat că s-a redus magnitudinea generală medie a replicilor de la 4-5-6 la 4 şi maxim 5,3 – 5,4. E o reducere de un grad şi ceva, e importantă. Va continua această reducere a magnitudinii şi toate aceste replici vor dispărea când magnitudinea lor şi numărul cutremurelor va intra în seismicitatea de fond a zonei”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu, la Prima TV.
Citește și: O mamă și doi copii printre cei 13 români repatriați din Turcia noaptea trecută după cutremurul puternic
Seismologul român spune că este puţin probabil ca undele seismice din Turcia să influenţeze zona Vrancea.
“Între noi şi turci sunt vreo 900 de kilometri şi mai există şi un lanţ muntos. Şi în general, lanţurile muntoase constituie ecran pentru undele seismice. Deci probabilitatea ca aceste unde să se propage în zona Vrancea şi să o influenţeze este foarte mică şi datorită acestui lanţ muntos şi stau şi mă întreb câtă energie trebuie să transporte aceste unde ca să deplaseze placa subdusă din zona Vrancea”, a explicat seismologul.