Harta meteorologică se schimbă în toată Europa, nu doar în România. În Franța sau în Spania este o vreme răcoroasă, în timp ce în restul Europei, inclusiv în România, avem un val de caniculă. Meteorologul Mircea Duțu a explicat că vremea răcoroasă din Franța este generată de așa numitul ”blocaj Omega”, acesta fiind un ”acroșaj” de aer rece din Scandinavia, care acum este blocat de un ”blocaj anticiclonic” din Grecia și ar putea Europa de Est, inclusiv în România. Astfel, ca urmare a acestui fenomen, vremea se va schimba și în țara noastră, valul de caniculă fiind înlocuit de vreme răcoroasă și ploi.
”Să remarcăm acest fenomen de blocaj denumit Omega (…) Fenomen numit ”picătură de rece” care determină un acroșaj de vreme rece care afectează Spania sau Franța, cu vreme mai rece și ploioasă. Vorbim despre un blocaj asupra Atlanticului (…) Este un acroșaj din Scandinavia care se îndreaptă spre Grecia și Europa de Est.”, a explicat Mircea Duțu, în exclusivitate la România TV.
Specialiștii din Franța explică ”blocajul Omega”, care a schimbat harta meteorlogică a Europei
„Îl numim blocaj omega pentru că seamănă cu litera omega, a 24-a și ultima literă din alfabetul grecesc”, explică Marc Hay, jurnalist meteo și climatic la BFMTV.
Vremea poate fi mohorâtă sau mai blândă, în funcție de locul în care se află țara în raport cu acest blocaj anticiclonic.
Potrivit Météo France, vremea rea se datorează unei „perturbații” venite dinspre Atlantic și care se deplasează spre est, „lăsând să se precipite în urma sa aerul rece la mare altitudine”.
Prognoza meteo. România se topeşte şi la umbră, vom fi ca în cuptor zilele următoare
„Aerul rece rămâne blocat deasupra Atlanticului și a Franței, prins între două mase de aer anticiclonice foarte stabile, în ceea ce se numește o situație de blocaj omega”, precizează institutul de prognoză meteo.
Săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sudice.
Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în sud-vestul ţării, dar şi deficitare în regiunile nordice, estice, sud-estice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
ANM-Prognoza-4-saptamani-240621073104Săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice perioadei.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile nord-estice.
Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sudul teritoriului.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil uşor deficitar în regiunile sudice.