Harta restricţiilor COVID în Europa. Noile tulpini ale virusului SARS COV 2 au determinat extinderea restricţiilor

Răspândirea noilor tulpini ale virusului SARS COV 2 este rapidă, motiv pentru care autorităţile din majoritatea statelor europene au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii acestora. În prezent, potrivit datelor furnizate de Worldometers, în Europa au fost confirmate peste 29.438.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Oana Anghel
27 ian. 2021, 18:16
Harta restricţiilor COVID în Europa. Noile tulpini ale virusului SARS COV 2 au determinat extinderea restricţiilor
Harta restricţiilor COVID în Europa. FOTO: CNN

Harta restricţiilor COVID în Europa. Pentru a ține sub control răspândirea virusului, mai multe state europene impun restricții tot mai drastice, încercând concomitent accelerarea campaniilor de vaccinare. Iată care sunt cele mai importante restricţii impuse de autorităţile din statele Europei, potrivit unei analize realizate de Euronews

Harta restricțiilor impuse în Europa

Albania. Începând cu data de 24 decembrie 2020, autorităţile albaneze au introdus restricții de deplasare pe timp de noapte care se aplică și restaurantelor și barurilor. Singura excepție o reprezintă companiile de livrare.

Andorra. Autorităţile din această ţară au impus obligativitatea prezentării unui test negativ la Covid-19 la intrarea pe teeritoriul ţării. Excepţie de la această regulă fac cetățenii francezi, spanioli și portughezi şi cei care vin din „zonele verzi”. De asemenea, purtarea măştii este obligatorie în cazul persoanelor care au depăşit vârsta de opt ani. Activităţile culturale, sportive şi de timp liber au fost restricţionate.

Austria este în lockdown până pe 7 februarie, dată până la care sunt permise doar călătoriile esenţiale. De asemenea, este obligatorie purtarea măștilor de tip FFFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani începând cu data de 25 ianuarie 2021.

Belarus. Autorităţile din această ţară au închis graniţele.

Belgia. Măsurile din această ţară includ restricții privitoare la deplasările pe timp de noapte în majoritatea orașelor. Doar magazinele esențiale au rămas deschise. Pe teritoriul acestei ţări se poate intra în funcţie de zona de provenienţă a călătorului, pe baza sistemului de zone roșii, galbene și verzi, însă doar pe baza unor motive întemeiate, cum ar fi acţiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu. Cu 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, călătorii trebuie să anunțe autoritățile, iar în funcție de evaluare, ei vor fi înștiințați dacă trebuie să rămână în carantină. Totodată, cei care vin din Marea Britanie, Africa de Sud sau America Latină sunt obligați să intre în carantină și să fie testați de două ori.

Bosnia-Herzegovina. Persoanele care vor să intre pe teritoriul acestei ţări trebuie să prezinte un test PCR negativ. Deplasările sunt restricționate în intervalul 23.00 și 5.00. Masca de protecție este obligatorie în interior și în exterior.

Bulgaria. Starea de urgență este în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie. Operatorii din industria ospitalității își desfășoară activitatea la capacitate redusă. Persoanele care intră în Bulgaria sunt testate obligatoriu.

Croația urmează sistemul pe zone roșii, galbene și verzi și restricționează accesul călătorilor în funcție de regiunea din care vin. Persoanele asimptomatice şi cele care nu s-au aflat în contact cu persoane infectate și vin dintr-o zonă verde pot intra în țară fără restricții.

Cipru. Autorităţile cipriote permit intrarea călătorilor pe teritoriul ţării în funcție de țara de origine. Există restricții de deplasare pe timp de noapte, circulația fiind interzisă între orele 21:00 și 05:00.

Cehia. Începând cu data de 5 ianuarie, se face triajul epidemiologic al celor care intră în ţară. Graniţele sunt deschise pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere.

Danemarca se află în lockdown, iar restricțiile dure vor fi în vigoare cel puțin până în data de 7 februarie. Magazinele non-esențiale sunt închise. Din 9 ianuarie, doar călătoriile esențiale sunt permise în țară și doar pe baza unui test negativ într-o perioadă de 24 de ore înainte de îmbarcare.

Elveţia intenţionează să solicite călătorilor care vin din țări cu risc crescut de infectare să stea în carantină la sosire. În această categoria intră țările non-Schengen.

Estonia le permite călătorilor din UE care nu prezintă simptome ale infecției Covid-19 să intre în țară, însă sunt verificate documente de călătorie și are loc o examinare medicală la graniță. Executivul din această ţară are în vedere să ridice restricțiile pentru călătorii care au certificat de vaccinare.

În Finlanda sunt instituite restricții dure de călătorie, care vor rămâne în vigoare până pe 9 februarie 2021. Autoritățile intenţionează să instituie testarea obligatorie la intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare. Unii călători pot intra în Finlanda fără nicio restricție, printre țările exceptate de la măsuri fiind Australia și Noua Zeelandă.

Franța şi-a închis graniţele cu majoritatea țărilor. Persoanele care intră în Franța din UE sau din zona Schengen trebuie să se testeze PCR de două ori, o dată la venire și încă o dată după încheierea perioadei de carantină de 7 zile.

Germania. Cetățenii germani și europeni pot călători, însă fiecare călătorie trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră. Persoanele care vin din Regatul Unit și Africa de Sud trebuie să facă dovada unui test negativ la Covid-19 înainte să intre în țară. Călătorii trebuie să stea cel puțin 10 zile în carantină după ce intră în țară. Autorităţile din Germania nu exclud posibilitatea de a reduce pe cât posibil traficul aerian.

Grecia a introdus obligativitatea dovezii unui test PCR negativ.

Islanda este deschisă doar pentru turiștii din Uniunea Europeană sau din Spațiul Economic European. Cei care intră pe teritoriul ţării trebuie să se testeze de două ori – o dată la sosire, iar a doua oară după cinci zile de la intrarea în țară. Până ce ambele teste arată că persoana nu este bolnavă de Covid-19, aceasta trebuie să rămână în carantină de până la 14 zile. Excepţie de la această regulă fac persoanele care deţin un certificat care dovedește că au trecut prin infecția Covid-19 sau un certificat de vaccinare împotriva bolii. De asemenea, cei care nu își pot face testul din motive medicale.

Irlanda este în lockdown până la finalul lunii ianuarie. Guvernul recomandă evitarea călătoriilor non-esențiale și a adoptat sistemul de zone roșii, galbene și verzi pentru a gestiona călătoriile. Călătorii care vin din alte zone decât cele verzi și din țări din afara UE sau SEE trebuie să stea 14 zile în carantină la sosire.

Italia a prelungit din nou starea de urgență până în luna aprilie. Deplasările între regiunile italiene sunt limitate doar la cele esențiale, măsură care va fi menţinută până în 15 februarie. Turiștii care vin în Italia trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea în țară.

Autorităţile din Kosovo au implementat măsura restricționării deplasărilor pe timp de noapte, între orele 20:00 și 05:00. Toți cetățenii străini care vin dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de infectare trebuie să prezinte un test PCR negativ. Toate țările din UE sunt vizate de această restricție.

Letonia a declarat stare de urgență până în data de 7 februarie. Pentru a putea intra în Letonia dintr-o țară care are mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, trebuie respectată o perioadă de autoizolare de 10 zile. De asemenea, începând cu 15 noiembrie, toți cei care ajung în țară trebuie să prezinte un test negativ.

Liechtenstein. Persoanele care ajung în această ţară dintr-o țară cu risc mare de contagiere trebuie să stea în carantină 10 zile la sosire.

Lituania este în lockdown până în 31 ianuarie. Deși granițele sunt deschise, deplasările în interiorul țării sunt restricționate. Începând cu 15 septembrie 2020, toți cei care ajung sau se întorc în țară trebuie să își trimită datele electronic spre o bază de date națională.

Luxemburgul permite cetățenilor din zona Schengen și din UE să intre pe teritoriul său fără să prezinte un test negativ. Călătoriile non-esențiale din țări non-UE sunt interzise până în data de 31 martie.

Autorităţile din Olanda recomandă cetățenilor care provin dinUE sau din zona Schengen să evite călătoriile non-esențiale pe teritoriul său. Granițele sunt închise pentru țări din afara UE. În cazul în care un cetățean străin se îmbolnăvește de Covid-19 în timp ce se află pe teritoriul țării, el va rămâne în carantină până când simptomele dispar.

Citeste si Cum prevenim următoarele pandemii. Soluțiile neașteptate ale lui Bill Gates: „E o descoperire uriașă”

În Macedonia de Nord, barurile, restaurantele și cafenelele sunt deschise, însă se aplică măsurile uzuale – distanțarea fizică și respectarea normelor de igienă.

Malta aplică restricții pe baza zonelor unei clasificări zonale a țărilor – zone roșii, galbene și verzi.

Republica Moldova se află în stare de urgență și este implementată restricția în ceea ce priveşte deplasările pe timp de noapte. Barurile, restaurantele și cafenele sunt închise între orele 22:00 și 07:00.

Monaco urmează sistemul zonelor de risc al Uniunii Europene. Cei care ajung la Monaco din țări UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni sau dintr-o țară non-UE trebuie să își trimită datele personale la un call center special, după care să intre în carantină la sosire.

Autorităţile din Muntenegru au introdus măsura carantinării pentru 14 zile a tuturor celor care intră în țară. Totodată, deplasările sunt interzise în intervalul 22:00-05:00.

Toți călătorii care vin în Norvegia sunt testați la intrarea în țară. Dacă cetăţenii care călătoresc vin dintr-o țară aflată în zona roșie, trebuie să facă dovada unui test negativ adițional, pe lângă cel care se face gratuit și să intre în carantină pentru 10 zile.

De la 1 ianuarie 2021, toți călătorii din țări din afara UE/SEE pot intra în Polonia doar pentru motive bine întemeiate. Granițele sunt deschise pentru majoritatea călătorilor din țări UE/SEE. De asemenea, toți care vin în Polonia trebuie să se autoizoleze pentru 10 zile. Există, însă, unele excepții pentru cei care muncesc sau locuiesc în țară. Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra în țară fără să mai stea în carantină.

Portugalia permite călătoriile pe teritoriul său doar cetăţenilor UE/SEE. Toate persoanele cu vârste mai mari de 2 ani trebuie să facă dovada unui test PCR negativ, după care vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea în țară. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice.

Toţoi cei care intră pe teritoriul Regatului Unit trebuie să facă dovada unui test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Cei veniți din unele țări trebuie să stea în carantină timp de 10 zile și să suporte toate cheltuielile. Înainte de a părăsi carantina, ei trebuie să facă dovada unui alt test negativ. În acest moment, restricțiile se aplică pentru persoanele venite din Brazilia și Africa de Sud, însă lista ar putea fi extinsă.

În  San Marino nu există restricții la intrarea în țară. Pe de altă parte, dacă intrarea în țară se face prin Italia, trebuie respectate măsurile implementate acolo. Restaurantele, barurile şi cafenelele sunt deschise, însă trebuie respectate măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii.

Persoanele care intră în Serbia trebuie să facă prezinte un test PCR negativ făcut cu 48 de ore înainte de sosire. Există și posibilitatea ca turiștilor să le fie cerută intrarea în carantină pentru 10 zile.

La intrarea în Slovacia, călătorii trebuie să facă dovada unui test PCR negativ, însă nu este impusă măsura autoizolării. Cei care, însă, sosesc din țări non-UE trebuie să se autozioleze și să facă al doilea test PCR la finalul perioadei de izolare.

În Slovenia, restricțiile diferă de la o regiune la alta, însă călătorii care vin din zonele cu grad ridicat de risc (UE, Elveția și UK), trebuie să intre în carantină pentru 10 zile la sosire. Turiștii străinii ar putea fi examinați medical la intrarea în țară.

În Spania, granițele sunt deschise pentru turiști, însă în funcție de țara din care vin, călătorii vor trebui să facă dovada unui test PCR negativ. Din 19 ianuarie, au fost introduse excepții pentru cei care dețin certificate de vaccinare anti-Covid-19.

Suedia nu a implementat restricții generale pentru cei care vor să intre în țară, însă ele pot exista în cazuri specifice. Rămân în vigoare măsurile de distanțare, de igienă și purtarea măștilor.

Toate persoanele cu vârste mai mari de 6 ani care călătoresc în Turcia trebuie să facă dovada unui test PCR negativ înainte de intrarea în țară și vor fi examinate medical. Zborurile din Regatul Unit sunt interzise. De asemenea, centrele comerciale, piețele, restaurantele și frizeriile sunt deschise în intervalul 10:00-20:00 în timpul săptămânii, iar restaurantele nu furnizează decât servicii de tip takeaway.

Ucraina a luat măsuri restrictive în funcție de regiunea din care sosesc călătorii. Cei care merg în Ucraina din România trebuie să se autoizoleze și să facă dovada unui test PCR negativ.

Vaticanul a închis graniţele pentru turiști.

Ungaria. Cetățenii ungari se pot întoarce în țara fără restricții, însă străinii care intră în țară pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face dacă furnizează două teste negative la Covid-19 sau dacă intră în carantină. Călătoriile din și spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie după apariția mutației britanice a coronavirusului.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători