Studiul evaluează 178 de ţări pe baza a trei categorii: politic, macroeconomic şi operaţional, fiind notate cu o valoare de la 0 la 100.
Economia României prezintă una dintre cele mai rapide creşteri din Europa Centrală şi de Est în următorii ani, iar cheltuielile de gospodărie încep să îşi revină, în timp ce guvernul va cheltui mai mult pentru a susţine creşterea economică, notează documentul.
Citeşte şi Bulgaria ÎNVINGE România la… numărul de kilometri de autostradă planificaţi pentru 2015
„Din cauza încetinirii exporturilor, economia se va orienta către un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe acţiuni pentru a înlătura corupţia, a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene şi a diversifica tipul produselor exportate pentru ca ţara să revină la creşterea de dinainte de criză. România are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt”, se arată în comunicat.
Pe scara riscului operaţional, România obţine un punctaj de 58,8, poziţionându-se astfel pe locul 50.
Citeşte şi Harta europeană a zilelor de concediu: Cum stă România în 2015 în comparaţie cu ţările din UE
„Scorul ţării este deosebit de slab pentru componenta «risc logistic» – 52,4. Acest lucru reflectă parţial reţeaua de drumuri subdezvoltată a ţării, unde lipsa autostrăzilor este o problemă deosebită. Deşi România a făcut progrese în îmbunătăţirea reţelei de transport în ultimii ani, o rată slabă a absorbţiei fondurilor UE va limita dezvoltarea în următorii ani”, relevă raportul.
Din punctul de vedere al stabilităţii politice, România a obţinut un scor de 62,7 puncte, în timp ce statele vecine Ucraina, Republica Moldovă şi Serbia sunt considerate ţări cu un risc politic ridicat.
(Click pentru a mări harta)
Cele mai bune scoruri privind stabilitatea politică, respectiv 100 din 100, au fost obţinut de către Elveţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.
Din cauza scăderii preţului petrolului, Iran, Angola, Ciad, Venezuela şi Guineea Ecuatorială sunt considerate state cu risc sever de deteriorare a profilului de risc politic.