În unele regiuni, cutremurele puternice apar o dată la câteva sute de ani. Astfel de evenimente rare pot cauza un sentiment fals de siguranţă, care ascunde adevăratul risc. În plus, măsurătorile instrumentale există de doar un secol. Astfel, singura metodă pentru a afla care este adevăratul risc este analiza dovezilor istorice ale seismelor.
„În catalogul nostru prezentăm cutremurele din ultimele mii de ani cu magnitudini de moment de peste 3,5 pe scara Richter pentru nordul Europei şi de peste 4 pe scara Richter pentru sud„, explică dr. Gottfried Grunthal, de la GFZ.
„Catalogul se întinde de la Azore până la Marea Caspică şi din Sahara până la North Cape”, mai spune cercetătorul. Harta este bazată pe 80 de cataloage naţionale ale cutremurelor, peste 100 de alte surse şi analize proprii ale seismelor istorice importante.
Seismele din catalogul EMEC (European Mediterranean Earthquake Catalogue) au avut loc în anii 1000 – 2006, iar în unele zone chiar din anul 300. Datele cele mai vechi nu sunt, însă, complete.
În hartă puteţi vedea epicentrele seismelor, cu linie roşie sunt prezentate graniţele plăcii euroasiatice, iar cu linii negre, graniţele microplăcilor.
VEZI AICI HARTA LA REZOLUŢIE MAXIMĂ