Un angajat din Bucureşti a încasat anul trecut, în medie, un salariu de aproape 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu faţă de un angajat din Harghita, judeţul cu cele mai mici salarii în 2016.
Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lună, arată datele centralizate de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Acestea sunt, de altfel, singurele judeţe în care salariul mediu a depăşit valoarea de 2.000 de lei net pe lună.
La polul opus se află judeţele Harghita, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vrancea, unde salariile medii ale angajaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din ţară, potrivit Mediafax.
Judeţele cu cele mai mari salarii sunt cele în care s-au făcut foarte multe investiţii de către companiile multinaţionale, în care şomajul este aproape inexistent, iar tipurile de joburi sunt din domenii variate. În judeţele mai dezvoltate, unde salariile angajaţilor trec peste 2.000 de lei net pe lună, nu sunt investiţii doar în producţie, ci şi în servicii IT, financiare etc., spre deosebire de judeţele cu salarii mici, unde există în general investiţii foarte puţine, în general în producţie“, a spus Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies, potrivit Mediafax.
Salariul mediu la nivelul întregii economii a ajuns anul trecut la 2.088 de lei net pe lună, în creştere cu 12% faţă de anul 2015. Astfel, faţă de salariul mediu pe economie, un bucureştean a câştigat anul trecut cu 36% mai mult, iar un angajat din Harghita a obţinut cu 28% mai puţin.