Un cutremur mare ar afecta Capitala. In Bucuresti pe langa cateva sute de cladiri „cu bulina rosie”, construite inainte de al Doilea Razboi Mondial, multe blocuri construite in jurul anilor ’60 au obtinut, in urma expertizelor seismice, gradul de risc II sau chiar I, scrie riscseismic.ro.
Citeşte şi CÂND ar putea avea loc următorul CUTREMUR DEVASTATOR în ROMÂNIA
La un cutremur de 7 grade Richter, cladirile cu risc seismic de gradul I (bulina rosie) s-ar putea prabusi. Conform normelor tehnice de expertizare, imobilele cu risc seismic de gradul II au nevoie de lucrari de consolidare a infrastructurii si mai putin la fundatie. Insa chiar si acestea sint in pericol sa fie afectate si sa treaca in categoria superioara de risc. Cladirile cu risc seismic de gradul III necesita numai reconsolidari partiale ale infrastructurii.
Citeşte şi GHEORGHE MĂRMUREANU: „Va fi un CUTREMUR de mare adâncime în România”
Pe harta seismică a Capitalei au fost detectate 14 zone distincte. Cele care au o acceleraţie majoră sunt Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni. În cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, se estimează o acceleraţie maximă în aceste zone de 300 centimetri pe secundă la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 secunde şi 0,83 secunde. În Pantelimon, acceleraţia maximă ar fi tot de 300 de centimetri pe secundă la pătrat, dar perioada de vibraţie este mai mare, de 1,56 secunde. Suburbiile Periş, Bolintin şi Măgurele intră în aceeaşi categorie. Este la Periş un alt focar care ar putea amplifica seismele din Vrancea? „Acolo se petrec cutremure locale, mici, nu ridică probleme”, precizează prof. dr. ing. Mărmureanu. Cartierele în care acceleraţia în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter este minimă – de 200 de centimetri pe secundă la pătrat – sunt Vitan, Berceni şi Republica. Centrul Bucureştiului, zonele 1 Mai – Titulescu şi Tei – Floreasca sunt supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 centimetri pe secundă la pătrat, iar Balta Albă–Titan, până la 250 centimetri pe secundă la pătrat. Terenul de sub Casa Poporului, din cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei se accelerează în caz de cutremur cu 280 centimetri pe secundă la pătrat.