Procurorii susţin că Marian Vanghelie lua şpăgi cu predilecţie în câteva locuri din Bucureşti: în biroul său situat pe strada Agricultori, la o piaţă dezafectată din zona 13 Septembrie, pe şoseaua Alexandriei, acolo unde funcţiona un sediu al PSD sector 5, la o biserică situată pe strada Mieilor pe care a renovat-o cu bani din mită şi la un alt sediu al PSD din zona Cotroceni.
Un alt punct pe harta şpăgilor lui Vanghelie este un magazin de haine de pe strada Băcani, apoi traseul ne întoarce pe calea 13 Septembrie la o benzinărie. Procurorii includ pe această hartă şi sediul de campanie pe care Mircea Geoană l-a folosit în anul 2009, situat lângă magazinul Cocor din centrul Bucureştiului.
Cel mai des, Marian vanghelie lua mita în benzinăria de pe calea 13 septembrie. Când nu colecta mita cu punga sau cu geanta diplomat, Vanghelie le ordona datornicilor să renoveze sedii de partid sau biserici. Primarul sectorului 5 îşi masca şpăgile şi prin plata unor chirii la spaţii comerciale deţinute de apropiaţi ai săi.
„În ce-i privește pe inculpații Vanghelie Marian Daniel și Niculae Mircea Sorin, probele strânse până la acest moment al urmăririi penale oferă elemente de fapt apte să convingă că este posibil ca ei să fi săvârșit infracțiunile, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică și pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind și proporțională cu gravitatea acuzațiilor prin raportare și la natura interesului public ocrotit, dar și suficientă pentru realizarea scopului.
Faptele presupus săvârșite de cei doi inculpați sunt de natură a provoca rezonanța negativă în societate, infracțiunile presupus a fi fost săvârșite sunt grave, avându-se în vedere și consecințele acestora asupra bugetelor autorităților locale”, se arată în motivare, potrivit Agerpres.
Instanța a reținut și faptul că Marian Vanghelie, prin presupusa implicare în activități care au prejudiciat bugetul local, a adus atingere intereselor celor care l-au ales.
„Sunt de relevat consecințele, probabile, ale presupuselor infracțiuni, afectarea negativă a atribuțiilor organelor alese de comunitățile locale pentru care un primar trebuie să constituie un real gospodar atât al banilor publici, cât și al bunului și firescului mers al vieții cotidiene a locuitorilor de care a fost ales”, se mai menționează în motivarea arestării preventive.
Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie împreună cu vărul său, Mircea-Sorin Niculae. În același dosar, Adrian Murgoci (șoferul lui Vanghelie), Laura Ciocan (director Economat Sector 5 SRL) și soțul acesteia, Sorin Ciocan, sunt cercetați sub control judiciar.
„În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un ‘comision’ de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte”, susține DNA.
‘Comisionul’ respectiv a fost plătit de către omul de afaceri Dumitru Marin lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (vărul primarului Vanghelie) și al unei alte persoane apropiate lor, mai spun procurorii.
„Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan)”, arată DNA.
Anchetatorii au constatat că o parte a ‘comisionului’ a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate edilului.
„Pentru garantarea plății ‘comisionului’ de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie. Altă modalitate de plată a ‘comisionului de 20%’ a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL”, precizează DNA.
Sursa citată subliniază că, în aceeași perioadă, Vanghelie și Mircea-Sorin Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
„Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie de la administratorul mai multor firme. Vanghelie a disimulat adevărata natură a provenienței părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri”, mai precizează DNA.