Factura de energie electrică poate fi previzionată de fiecare consumator în parte în funcţie de propriul plan anual de cheltuieli. Potrivit ultimelor modificări legislative, de la 1 ianuarie, furnizorii vor tarifa consumul și vor emite facturile în funcție de convenția de consum a clienților încheiata cu ei.
Adică în funcție de cât a estimat clintul atunci când a semnat contractul sau, dacă nu a estimat nimic, în funcție de istoricul său de consum, trecut de furnizor în convenția sa consum.
Veşti bune pentru milioane de români. În viitoarele facturi emise de furnizorii de energie electrică nu veți mai plăti nici abonamentul
Această convenție se referă la datele de consum pentru fiecare lună calendaristică.
Clienții au opțiunea să nu facă nimic, dacă vor considera că acelea sunt consumurile lor reale, sau să modifice această convenție cu ce date doresc ei, și să anunțe modificările furnizorului, pentru a fi facturați în baza acestui consum.
Mai există o opțiune, cea în care furnizorul nu ține cont de convenția de consum, aceea în care clientul își citește singur contorul lună de lună, și trimite furnizorului, în intervalul de timp specificat în factură, indexul autocitit. În acest caz, furnizorul va emite factura în funcție de consumul real.
Cum arată o astfel de notificare, primită recent de un client, de la firma Enel:
“În lipsa unui index de regularizare transmis de către Operatorul de distribuție sau în lipsa unui index autocitit transmis de către dvs. în intervalul de timp menționat în factură și în condițiile din contract, conform art. 44 din Regulamentul de furnizare, cantitatea de energie electrică va fi facturată în baza convenției de consum, anexa la contract încheiată în condițiile prevederilor art. 441 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice.
Noi plafoane de preţ la curent electric şi gaze de la 1 aprilie. Cum se vor calcula facturile de acum încolo. Milioane de români sunt afectaţi de modificări
Vă reamintim că, în cazul transmiterii de către dvs. a indexului autocitit, facturarea consumului se va face în baza acestuia, fără a mai fi aplicabile cantitățile de energie electrică din convenția de consum. Regăsiți în mesajul anterior atașată ”Anexa B. Locuri de consum și convenția de consum”, care reprezintă convenția de consum și care va deveni parte din contractul dvs. de furnizare a energiei. Citiți-o cu atenție și:
Dacă sunteți de acord în privința cantităților de energie precizate în convenția de consum, nu este nevoie ca dvs. să faceți ceva în plus. Vom considera convenția de consum că fiind acceptată, fără ca dvs. să ne contactați și să ne comunicați acest lucru.
Dacă nu sunteți de acord și doriți să modificați cantitățile de energie din convenția de consum, ne puteți transmite o notificare în maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii mesajului inițial referitor la convenția de consum (mesaj primit de către dvs. anterior acestuia, în perioada 31.03.2022 – 05.04.2022).
Ne puteți contacta prin oricare dintre următoarele modalități:
Cel mai apropiat Magazin Enel;
Din contul MyEnel;
Pe adresa de email contact [email protected];
Poșta Română, la adresa: București, sector 3, Bd. Mircea Vodă, nr. 30.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9977 (apel cu tarif normal), de luni până vineri în intervalul orar 08:00-20:00 și sâmbătă în intervalul orar 08:00-13:00″, se precizează în comunicat.
Formular unic de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, adoptat de Senat
Consumul de energie electrică şi de gaze naturale va fi facturat pe un formular unic, ce va cuprinde informaţii relevante cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct, potrivit unui amendament admis la proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, adoptat luni de Senat.
‘Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis’, este amendamentul admis în comisia de specialitate şi adoptat de plenul Senatului.
Proiectul de lege are ca obiect aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. ‘Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară instituirea unor măsuri cu caracter temporar, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică.
Prin urmare, impactul este favorabil prin acordarea unei scheme de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici, în vederea asigurării în plan economic şi social a unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităţilor economice şi a traiului de zi cu zi în condiţii decente.
Totodată, cheltuielile determinate de plata compensaţiilor vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi gaze naturale. Măsurile de sprijin prevăzute în prezentul proiect vor atenua creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici şi vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie’, se subliniază în raportul favorabil întocmit de Comisia pentru energie.
Potrivit expunerii de motive, cheltuielile determinate de plata compensaţiilor vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi gaze naturale. Măsurile prevăzute în prezentul proiect vor atenua creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici şi vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, scrie Agerpres.