Pe Twitter şi în alte locuri, aşa-numitele „hashtag” au creat tendinţe sociale instantanee, fiind capabile să răspândească mesaje despre chestiuni care merg de la politică la cultura pop, spune Ben Zimmer, preşedinte al New Words Committee din cadrul American Dialect Society, potrivit agerpres.ro.
„Hashtag” defineşte acel cuvânt care, precedat de simbolul #, arată categoria tematică, ceea ce facilitează căutarea de comentarii pe internet.
În 2012, cele mai căutate au fost cele referitoare la marile evenimente ale actualităţii, precum #London2012, în contextul Jocurilor Olimpice, #Obama şi #Romney, datorită candidaturilor lor la preşedinţia SUA, #WhitneyHouston, în urma decesului cunoscutei cântăreţe.
Deşi acest cuvânt se foloseşte de mai mulţi ani pe Twitter, „în acest an a devenit un fenomen cu adevărat ubicuu”, a semnalat Zimmer, care a subliniat că aşa-numitele „hashtag” au ajuns să fie incluse şi în limbajul oral.
„Uneori, într-o conversaţie, cineva foloseşte un „hashtag” pentru a introduce un concis metacomentariu despre ceea ce s-a spus”, a adăugat Zimmer.
În cursa pentru titlul de cel mai popular cuvânt al anului, „hashtag” a devansat alţi termeni foarte des auziţi în 2012, precum „Gangnam Style” sau „YOLO”. Cuvântul anului 2010 a fost „Twitter”, iar cel al anului 2011, „Occupy”.