„Rugămintea este ca la 08.45 să fim în sală mâine, să nu avem surprize. La 9.00 începe şedinţa, iar moţiunea va fi citită de Olguţa Vasilescu”, a precizat, joi seară, la reuniunea parlamentarilor USL, liderul de grup al PSD din Cameră, Mircea Duşa.
„8.45 pentru PSD, 9.00 fix pentru PNL. Roberta Anastase e în stare să facă vreo malversaţiune, să facă vreun apel nominal la 9.05 şi să spună că nu e cvorum şi trebuie să fim cu toţii la ora 9.00 în plen”, a spus şi liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.
Cu o zi înainte de dezbaterea şi supunerea moţiunii de cenzură la vot, parlamentarii USL apreciază că, teoretic, moţiunea trebuie să întrunească numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată.
„Nu pot să spun care este pulsul, dar este speranţă mare”, a precizat un parlamentar USL.
„Teoretic, trebuie să treacă. Ar trebui să treacă. Eu aş vrea să treacă”, a declarat un alt parlamentar social-liberal.
Speranţele celor de la USL privind adoptarea moţiunii de cenzură se bazează, potrivit mai multor parlamentari care sunt şi preşedinţi de organizaţii judeţene, pe negocierile pe care le-au purtat recent cu parlamentarii puterii, aleşi în judeţele lor.
„Eu am adus un parlamentar (din arcul guvernamental, n.r.) Nu e mult, dar contează”, a subliniat un preşedinte de organizaţie judeţeană.
Pe de altă parte, USL se bazează pe prezenţa la votul moţiunii de cenzură a tuturor parlamentarilor săi.
„Ne-au sunat de la grupul parlamentar. Ne-au întrebat dacă venim la moţiune”, a mărturisit un social-democrat, el precizând că prezenţa la vot va fi strict contabilizată.
„E nasol dacă nu venim toţi. Adică, ce mai, this is the moment!”, a precizat un alt parlamentar USL.
Dacă parlamentarii USL nu manifestă incertitudini în ceea ce priveşte moţiunea, toţi declarându-se în favoarea adoptării acesteia şi a demiterii Guvernului Ungureanu, lucrurile se nuanţează atunci când vine vorba despre modul de acţiune al USL după eventuala cădere a Executivului.
„Până luni, când ne consultă Băsescu pentru formarea noului Guvern, mai vedem noi ce facem. Dacă nu vrea nimeni să-şi asume funcţia de premier, o vreau eu. Candidez şi în teritoriu, o să fiu şi premier până în noiembrie”, a precizat, în glumă, un parlamentar USL.
Alţi parlamentari USL au evocat, în schimb, posibilitatea ca, după eventuala demitere a Cabinetului Ungureanu, să se formeze un „guvern de tranziţie”.
„Strategia e să se formeze un guvern de tranziţie, cu obiective limitate: alegeri şi legea electorală”, a precizat un alt parlamentar USL.
USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”.
Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.