Haşotti dă curs cererilor salariaţilor RADEF: Maxim Meca a fost demis

Ministerul Culturii a transmis, vineri, un răspuns membrilor Sindicatului Liber "RomâniaFilm", care protestează, de miercuri, în faţa sediului ministerului din Capitală, cerând, printre altele, revocarea lui Maxim Meca din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie (CA) al RADEF.
Romania TV
05 oct. 2012, 13:42
Haşotti dă curs cererilor salariaţilor RADEF: Maxim Meca a fost demis

În document se precizează că ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a luat act de revendicările sindicaliştilor Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) joi, în cea de-a doua zi de proteste. Haşotti a fost prezent, în perioada 1 – 4 octombrie, la Paris, la Convenţia privind Protejarea Patrimoniului Mondial Cultural şi Naţional. Astfel, lista revendicărilor protestatarilor a fost adusă la cunoştinţă ministerului abia joi, la ora 11.40. „Anterior datei începerii mitingurilor, conducerea ministerului nu a aflat despre niciuna din revendicările sindicatului, decât prin intermediul presei”, se subliniază în documentul Ministerului Culturii.

După o analiză a solicitărilor sindicaliştilor RomâniaFilm, ministrul Puiu Haşotti a decis eliberarea din funcţia de membru în CA al RADEF a lui Maxim Meca, fost director al Regiei, de a cărui activitate se leagă, susţin sindicaliştii, „cea mai rea perioadă” a instituţiei. Eliberarea din funcţie a lui Maxim Meca s-a făcut printr-un ordin de ministru datând din 02.10.2012. Sindicaliştii nu au primit însă niciun răspuns din partea ministerului cu privire la punctul de pe lista de revendicări – Menţinerea componenţei consiliului de administraţie anterioare Ordinului nr. 2483/19.09.2012. Astfel, în componenţa CA al RADEF vor rămâne Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

În ceea ce priveşte legalitatea ordinului 2483/19.09.2012 prin care este schimbată componenţa CA, ordin considerat de sindicalişti „nelegal şi netemeinic”, deoarece ar încălca, potrivit acestora, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căruia „autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperativ de acest text de lege”, Ministerul Culturii precizează: „Prin Ordinul 2483/19.09.2012 am numit noi membri în Consiliul de Administraţie, membri care au fost numiţi pe perioadă determinată de timp, până la organizarea procedurilor pentru selecţia membrilor în Consiliul de Administraţie conform O.U.G. 109/2011, drept pentru care considerăm că legislaţia în vigoare a fost şi este respectată, iar toate deciziile luate de Minister sub mandatul domnului Ministru Puiu Haşotti s-au făcut cu respectarea întocmai a prevederilor legale”.

Totodată, în documentul instituţiei se menţionează că Ministerul Culturii nu poate susţine fosta conducere a RADEF RomâniaFilm, deoarece această decizie ar fi contrară hotărârilor definitive şi irevocabile luate de instanţă. „Organizarea RADEF este reglementată prin hotărâre de guvern”, se mai arată în răspunsul ministerului pentru sindicaliştii RomâniaFilm.

Contactată de Mediafax, Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului RADEF RomâniaFilm, a declarat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de răspunsul Ministerului Culturii şi vor continua protestele începând de luni. „Vom picheta sediul Ministerului Culturii cu şi mai mulţi reprezentanţi ai RADEF. Vor fi în jur de 200 de protestatari”, a susţinut Bikfalvi.

Acesta adaugă că angajaţii RomâniaFilm nu sunt de acord cu punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 13 septembrie 2012, prin care Mihail Ţintea, fost director al RADEF, a obţinut repunerea în funcţia de director al instituţiei şi plata drepturilor de care ar fi dispus în perioada în care i-a fost suspendat contractul de muncă.

„Domnul Ţintea a fost suspendat de domnul Iorgulescu. Pe noi nu ne priveşte ce hotărâre a luat instanţa. Să îl ia domnul ministrul la dânsul, să-l pună consilier. RADEF nu are nicio datorie faţă de domnul Ţintea, aşa că nu are ce căuta la conducerea RADEF, pentru că este un prost manager. RADEF nu are să îi dea bani domnului Ţintea. Să îl despăgubească domnul Iorgulescu”, a declarat Maria Bikfalvi.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, din ordinul ministrului de atunci Adrian Iorgulescu, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Ulterior, la conducerea RADEF a fost numit Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de către premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

În ceea ce priveşte procedura de stopare a trecerii unor cinematografe la autorităţile locale, procedură care, susţin sindicaliştii RADEF, se desfăşoară în continuare, Ministerul Culturii citează OUG nr. 47/2011 care prevede că, „pentru sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, prevăzute în anexa nr. 1, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Romaniafilm”, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu mai pot fi încheiate protocoale între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Romaniafilm”, astfel cum prevăd dispoziţiile art. II pct. 5 din Legea nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, cu modificările şi completările ulterioare”.

Răspunsul Minsterului Culturii este considerat nesatisfăcător de preşedintele Sindicatului RADEF RomâniaFilm, care susţine că procedura de preluare a cinematografelor continuă şi în prezent, mai mult, ea intrând în posesia unei astfel de cereri chiar vineri. „Azi mi-a picat în mână o cerere de la Constanţa pentru preluarea grădinii de vară şi a cinematografului din Mangalia. M-am întâlnit cu domnul ministru Haşotti şi i-am expus situaţia, am discutat, a fost de acord că am dreptate, dar mi-a spus că nu semnează nimic. Nu vrea să semneze niciun protocol. Aşa că vom continua protestele până când ne vor fi soluţionate revendicările”, a declarat Maria Bikfalvi.

Mai mulţi reprezentanţi ai Sindicatului Liber „RomâniaFilm” au început, miercuri, o serie de pichete de câte două ore (între 10.00 şi 12.00), zilnic, faţă de un ordin al ministrului Culturii prin care este schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF RomâniaFilm. Din noua componenţă a CA face parte şi fostul director al instituţiei, Maxim Meca.

Ministrul Puiu Haşotti a schimbat componenţa CA al RADEF prin ordinul 2483 din 19 septembrie. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

De asemenea, sindicaliştii care protestează cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.

Preşedintele Sindicatului Liber „RomâniaFilm”, Maria Bikfalvi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că a depus o plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru abuz în serviciu şi abuz contra intereselor publice.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!