Haşotti a atras atenţia că lupta electorală va fi dată în continuare cu Traian Băsescu şi cu PDL, iar cei recent intraţi în această bătălie nu vor conta.
„Nu vă fie teamă de partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu care seamănă cu maşina comunismului, îşi consumă toată energia la claxon. La fel şi colegii lui mai tineri, Neamţu…Acuma să ştiţi că Neamţu, acel tânăr domn, a avut un moment de inspiraţie, a salutat lumea din WC, loc care i se potriveşte. Aceştia nu sunt de luat în seamă, de luat în seamă sunt Băsescu, care reprezintă ceva şi PDL-ul. Mă gândeam însă foarte amuzat cum doamna procuror ceauşist Monica Macovei, fiică de ofiţer de securitate, va peria listele acestei alianţe, chipurile de centru-dreapta. Lupta nu o dăm cu Mihai Răzvan Ungureanu, lupta o dăm cu un partid care în mod fals, în mod ilegitim, vorbeşte despre lupta împotriva corupţiei, cu un preşedinte care a încălcat cele mai elementare reguli ale democraţiei, cu un sistem în care justiţia şi serviciile secrete fac partizanat politic. Nu cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu Neamţu şi cu Papahagi şi cu nu ştiu mai cine, aceştia sunt cantităţi neglijabile, toţi intră într-un taxi. Bătălia se va da cu PDL-ul şi cu Băsescu, ceilalţi sunt aluviuni politice, eu aşa le spun”, a afirmat Puiu Haşotti.
El consideră că alegerile parlamentare trebuie să lămurească situaţa politică din ţară, iar în cazul în care USL va câştiga alegerile, Traian Băsescu trebuie să demisioneze, iar dacă USL pierde alegerile trebuie să intre în opoziţie.
„Eu cred că alegerile din decembrie ar trebui să lămurească şi să limpezească situaţia din România. În situaţia în care Uniunea Social Liberală va câştiga alegerile şi le va câştiga, lucrurile sunt clare din punctul meu de vedere cel puţin, Traian Băsescu ar trebui să îşi dea demisia. În situaţia în care USL va pierde alegerile, ceea ce din punctul meu de vedere este exclus, toate partidele din USL trebuie să intre în opoziţie”, a menţionat ministrul Culturii.
Haşotti nu crede că după 9 decembrie poate fi coabitare între principalele forţe politice ale ţării.
„Ce se va întâmpla pe 9 decembrie ar trebui să fie decisiv pentru viaţa politică românească deoarece coabitare nu poate fi. Nici ei nu pot coabita cu nişte oameni pe care i-au acuzat de lovitură de stat, o aberaţie mai mare ca asta n-am auzit, nu am auzit ca vreun Parlament în lumea asta să dea lovitură de stat, şi nici noi nu putem accepta să coabităm cu nişte indivizi care în mod nejustificat ne-au acuzat de acest lucru”, a mai spus Puiu Haşotti.
El le-a mai spus celor prezenţi la Şcoala de vară a femeilor liberale că trebuie să existe mobilizare maximă pentru ca USL să obţină cel puţin 60 la sută din voturi pentru a reuşi să guverneze fără UDMR.
„Fără dumneavoastră nu putem reuşi, vă spun foarte serios, toată lumea, absolut toţi, mobilizare maximă, USL trebuie să câştige cel puţin 60 la sută pentru a avea confort parlamentar şi pentru a spune răspicat a nu guverna cu UDMR-ul. Nu avem timp acum să vă spun ce am găsit la ministerul Culturii şi ce politici a făcut predecesorul meu acolo, v-aţi îngrozi. Acum este o bătălie fără prizonieri, e pe viaţă şi pe moarte şi nu este numai bătălia noastră, este bătălia României, fără a fi patetic deloc”, a încheiat Puiu Haşotti.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales, vineri, preşedinte al partidului Forţa Civică.
Celelalte funcţii ale formaţiunii revin următorilor: Adrian Iuraşcu – prim-vicepreşedinte, Ştefan Pirpiliu – secretar general, Ion Bazac, Dan Liga, Doru Mărieş, Dan Cristian Popescu, Marian Săniuţă, Gabriel Biriş, Florin Bolchiş, Radu Botezatu, Sergiu Fendrihan, Daniel Ionaşcu, Ioan Mircea Hâncu, Adrian Semcu, Smaranda Vornicu – vicepreşedinţi, Gheorghe Moisescu şi Valentin Suvar – secretari generali adjuncţi, Despina Munteanu şi Denis Soare – secretari executivi, Sorin Pârcălabu – trezorier.