”Intervenţia forţelor iraniene nu a fost discutată” cu guvernul premierului irakian, Nouri Al-Maliki, a declarat Rohani într-o conferinţă de presă.
Insurgenţii sunniţi ai Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL) au lansat o ofensivă fulgerătoare, preluând controlul asupra a numeroase teritorii din nordul şi estul ţării şi care se află la mai puţin de 100 de km de Bagdad.
”De la Revoluţia islamică n-a existat cazul ca forţele noastre să lanseze o operaţiune într-o ţară străină”, a subliniat Rohani. ”Este posibil ca noi să fi dat sfaturi pentru combaterea terorismului”, a adăugat el, subliniind că există ”o diferenţă între a ajuta şi a interveni”.
Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat sâmbătă că ţara sa nu exclude o cooperare cu Statele Unite ale Americii (SUA) dacă Washingtonul decide să intervină împotriva jihadiştilor în Irak, relatează AFP.
”Dacă vedem că SUA acţionează împotriva grupurilor teroriste, atunci ne putem gândi” la o cooperare, ”dar până acum noi n-am văzut nici o acţiune din partea lor”, a afirmat Rohani, în timp ce preşedintele american, Barack Obama, a exclus trimiterea de trupe pentru a contracara înaintarea jihadiştilor în Irak.
Iranul, principalul aliat regional al lui Bashar Al-Assad, susţine regimul sirian, furnizând informaţii, materiale şi consilieri militari, dar dezminte acuzaţiile rebelilor potrivit cărora Teheranul trimite, de asemenea, trupe pentru a lupta împotriva lor. În pofida acestor dezminţiri, media iraniene relatează uneori despre moartea unor iranieni care au plecat ca voluntari pentru a lupta în Siria.
Iranul n-a primit pentru moment ”nici o cerere specifică” din partea Irakului pentru a lupta împotriva jihadiştilor, a precizat Rohani. ”Noi suntem gata să ajutăm, dacă ni se cere, pe baza unor reglementări internaţionale şi a voinţei poporului şi a guvernului din Irak”, a afirmat Rohani, adăugând că ”irakienii pot combate ei înşişi terorismul”.