„Epoca” cererilor occidentale de oprire a îmbogăţirii „este revolută”, a spus Rohani.
El a dat asigurări că există „numeroase căi de a câştiga încrederea” occidentalilor deoarece Iranul va da dovadă „de mai multă transparenţă pentru a arăta că activităţile (sale) nucleare sunt în cadrul normelor internaţionale”.
În acest context, noul preşedinte iranian a considerat „nedrepte” şi nejustificate sancţiunile internaţionale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.
Comunitatea internaţională a impus sancţiuni pentru a obliga Iranul, acuzat, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi înceteze activităţile sensibile. Ele au provocat o criză economică în ţară.
Iranul negociază cu marile puteri (Grupul 5+1) modalităţi de soluţionare a crizei nucleare, dar discuţiile nu au înregistrat progrese.
„Ideea este să facem mai active negocierile cu Grupul 5+1, problema nucleară poate fi rezolvată doar prin negocieri. Ameninţările şi sancţiunile nu sunt eficiente”, a mai spus Rohani.
„Sancţiunile sunt nedrepte, poporul iranian nu a făcut nimic pentru a le îndura. Activităţile noastre (nucleare) sunt legale. Aceste sancţiuni sunt în dezavantajul Occidentului şi profită doar Israelul”, a continuat el.
La începutul conferinţei de presă, el a spus că doreşte o „nouă înţelegere” cu lumea.
În timpul campaniei electorale, Rohani a promis o flexibilitate mai mare în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa nu va marca o ruptură în politica Republicii Islamice, fiindcă dosarele strategice, precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale, sunt sub autoritatea directă a Ghidului suprem şi numărului unu al regimului, Ali Khamenei.
Potrivit Constituţiei, preşedintele este al doilea om în stat.