În prezent, pe plan internaţional, preţul petrolului şi cel al gazelor naturale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar gazele din import au ajuns mai ieftine decât cele din producţia internă. „Preţurile la gazele naturale destinate consumatorilor casnici ar putea creşte cu 3% din iulie 2015. Totuşi, dacă preţurile vor rămâne aşa pe plan internaţional sau vor scădea, această creştere nu va avea loc„, a declarat Havrileţ, citat de news.ro.
Scăderea preţurilor pe plan internaţional ar putea avea ca efect liberalizarea preţurilor pentru populaţie chiar din acest an. Astfel, şeful ANRE a afirmat că va discuta, marţi, la întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), despre posibilitatea unei liberalizări timpurii a preţurilor la energie electrică. „În condiţiile în care nu mai există o mare diferenţă între piaţa reglementată şi cea liberă, iar preţul la gaze va fi mai mic decât cel estimat de noi, considerăm că putem vorbi despre o liberalizare timpurie a preţurilor„, a spus Havrileţ.
Citeşte şi Este oficial: Factura la gaze se schimbă. Vezi ce va conţine şi ce aduce nou
Liberalizarea preţurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de preţul mai ridicat de pe piaţa liberă. Însă în ultimul an, preţurile din piaţa liberă au scăzut mult mai mult decât se estima. Potrivit calendarului actual de liberalizare, preţul plătit de populaţie pentru gazele naturale din producţia internă urmează să se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, în prezent, până la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorări ale preţului în anii următori.
Citeşte şi România a importat gaze ruseşti la un preţ mai mic decât al celor din producţia internă
Însă preţul din piaţa liberă, din care se aprovizionează companiile, ar putea să scadă sub acest nivel până la jumătatea anului, ceea ce ar face inutilă menţinerea unor preţuri reglementate pentru populaţie, argumentează susţinătorii liberalizării. Totuşi, alţi experţi în energie se opun liberalizării timpurii, pe motiv că preţurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecţie în cazul în care piaţa gazelor naturale ar fi complet liberalizată.