În ianuarie, prețul energiei a crescut încontinuu pe piața spot și a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului. ANRE a demarat o investigație asupra cauzelor care au dus la această situație, în condițiile în care mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.
„Am finalizat mai multe controale, investigații și am ajuns la concluzia că anumiți traderi au acționat greșit, punând în pericol contracte cu consumatori importanți, generând elemente de cost pentru operatorii de rețea și pentru furnizorii de ultimă instanță. Acestor traderi li s-a retras licența de furnizare, li s-au dat amenzi și considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmește pe piața liberă — pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piața liberă — considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multe atenție. Așa cum atenționăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenți cu ceea ce înseamnă denunțul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie și ești obligat să cumperi de pe piața spot, o piață foarte scumpă, sau de pe piața de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieței libere”, a spus șeful ANRE.
Havrileț a adăugat că au fost efectuate controale la 18 firme și au fost identificați șapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanță și pentru operatorii de rețea, pierderi pe care aceștia vor trebui să le recupereze în instanță.
„Este vorba de un grup de șapte-opt furnizori, aflați în diferite etape ale cercetării și penalizării, și vorbim de pierderi generalizate de 440 de milioane de lei care nu vor fi suportate de consumatori. Este prima dată când Autoritatea de Reglementare nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvență în relația cu băncile care i-au finanțat”, a susținut Havrileț.
La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licențele de furnizare traderilor Arelco Power și Arelco Energy. Potrivit lui Havrileț, ANRE va retrage licența și altor traderi în următoarele zile.
„Comitetul de reglementare va primi o solicitare de la departamentele de control și de specialitate cu propuneri de retragere-suspendare a unui grup de trei sau patru traderi din grupul celor șapte-opt”, a continuat el.
De asemenea, întrebat dacă amenzile vor fi usturătoare, astfel încât să fie descurajate astfel de practici pe viitor, Havrileț a precizat că nu deține informații privind cuantumul amenzilor, dar că suspendarea sau retragerea licenței este o pedeapsă foarte mare, pentru că respectiva firmă nu va mai putea funcționa pe piață.
În ceea ce privește traderul Transenergo, intrat în insolvență în ianuarie, Havrileț a precizat că acestei firme nu i se poate retrage licența de furnizare, întrucât planul ei de insolvență se bazează pe licența respectivă.
De asemenea, oficialul ANRE a mai spus că Arelco Power și Arelco Energy au susținut singure că nu pot continua activitatea de furnizare a energiei electrice. Întrebat dacă cele două firme mai pot activa pe piața de gaze, unde de asemenea dețin licențe de furnizare, Havrileț a răspuns că „sunt licențe separate și le tratăm separat”.
La rândul său, președintele Asociației Furnizorilor de Energiei Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, prezent la dezbatere, a susținut că totul a plecat de la concurența foarte mare care există în acest moment între furnizorii de energie din România.
„A fost un duș rece și probabil nu a fost în totalitate vina lor. Unii traderi au intrat în insolvență, alții se pregătesc să intre. Totul pleacă de la concurența deosebită care este în acest moment pe piață, de la marjele foarte mici și de la faptul că au căutat soluții. S-a mers la limită cu riscurile. O cauză este și lipsa flexibilității pe piața angro”, a spus Lungu.