Havrileţ îi răspunde lui Dragnea: Dacă nu creştem preţul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea către consumatorii casnici

Furnizorii de gaze ar putea sista alimentarea către consumatorii casnici în pragul iernii, dacă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu le recunoaște costurile cu achiziția de pe bursă a gazelor, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele ANRE, în cadrul unor declarații de presă.
Filip Stan
04 oct. 2017, 14:29
Havrileţ îi răspunde lui Dragnea: Dacă nu creştem preţul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea către consumatorii casnici

„În metodologia ANRE se precizează că, pentru a preîntâmpina prejudicii financiare în sarcina furnizorilor, atunci când prețurile cresc cu mai mult de 5% la achiziție, ajustarea se poate face și în timpul anului. Deci trebuie să luăm în calcul solicitarea furnizorilor, care este una corectă, pentru că ei asigură siguranța în aprovizionare pe perioada de iarnă. Dacă lor nu li se asigură un confort financiar și posibilitatea ca, începând cu sezonul rece, să perceapă facturi la prețul actual al gazului natural, ei nu au interesul să cumpere aceste gaze în avans și să înregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat în considerare când vorbim de siguranța în aprovizionare pe timp de iarnă”, a arătat oficialul ANRE.

Mai exact, Havrileț a explicat că, teoretic, furnizorii au posibilitatea de a sista alimentarea cu gaze pentru consumatorii casnici, pe care să îi trimită în piața liberă, dacă ANRE nu le recunoaște costurile de achiziție a gazelor.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE

„Noi verificăm ca prețul la care furnizorii achiziționează gazul să fie cel mai bun din piață, altfel nu îl recunoaștem. Însă, dacă prețul cel mai mic din piață nu este recunoscut în tarifele finale, furnizorul ar putea alege soluția să nu mai alimenteze consumatorii casnici și să îi trimită în piața liberă, motivând că, altfel, ar înregistra pierderi, „, a susținut președintele ANRE, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, prețul gazelor pe bursă crescut, din aprilie până în prezent, de la 60 de lei pe MWh la 72 de lei pe MWh, ceea ce ar duce la o scumpire pentru consumatorii casnici de 8 lei pe lună în medie pentru gospodărie, respectiv 50-80 de lei pe an, la un consum mediu de 700-1.000 de metri cubi pe an.

Citeşte şi: ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

Inițial, reprezentanții ANRE anunțaseră o scumpire a gazelor cu 6% în medie pentru consumatorii casnici pentru trimestrul al patrulea, însă au amânat calculele până după intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016.

„Există două prevederi în această ordonanță care ar influența prețul, respectiv dereglementarea tarifului de înmagazinare și instituirea obligației ca 70% din gaze să fie tranzacționate pe bursă. Acest lucru ar putea să aibă un impact în special în ceea ce privește producătorii de energie termică pentru populație. Se știe că aceste societăți de termie au o capacitate slabă de a participa pe bursă, din cauza lipsei de resurse financiare și a lipsei de garanții. Ei până acum își aranjau contractele bilateral, cu date-limită de plată negociate între părți”, a adăugat Havrileț.

Potrivit oficialului ANRE, există posibilitatea ca legea să intre în vigoare până la finele lunii octombrie, după ce, miercuri, Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul. Majorarea prețului final al gazelor ar urma să fie, astfel, efectivă de la 1 noiembrie.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Top 4 zodii care vor avea o vară de neuitat. Le așteaptă opulență și succes pe toate planurile
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale